Yhdysvallat on vahvistanut ensimmäisen USA:ssa havaitun koronavirustapauksen. Sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan CDC:n tiedottaja vahvisti asian uutistoimisto Reutersille.
Tapaus havaittiin terveysviranomaisten mukaan Seattlessa Kiinasta tulleella matkustajalla.
Kiina vakuuttaa rankaisevansa virustartuntojen peittelijöitä
Kiinassa levinnyt uusi koronavirus (2019-nCoV) on herättänyt pelkoa naapurimaissa tartuntojen määrän lähdettyä nopeaan kasvuun viime päivinä. Kiinassa tartunnan saaneiden määrä on kohonnut lähes kolmeensataan, kertovat viranomaiset.
Uusia vahvistettuja tartuntatapauksia on noin 80. Kuolleiden määrä on kohonnut kuuteen, sanoi Wuhanin kaupungin pormestari valtionmedia CCTV:n haastattelussa.
Lue myös: Pelko globaalista epidemiasta kasvaa: Ainakin 300 saanut tartunnan uudenlaisesta koronaviruksesta, 6 kuollut – nyt tiedetään varmasti, että virus leviää ihmisestä toiseen
Äkillinen tapausten määrän kasvu on herättänyt epäilyksiä siitä, että taudin todellista laajuutta ja vakavuutta peiteltäisiin.
Kiina pyrki tiistaina hälventämään näitä epäilyksiä. Maan ylin johto ilmoitti, että tartuntoja peitteleviä paikallisen tason viranomaisia rangaistaisiin ankarasti, kertoi BBC.
Tänään vahvistetut uudet tartunnat ovat enimmäkseen Hubein provinssissa, jonka keskuskaupungissa Wuhanissa sijaitsevalta torilta viruksen arvioidaan saaneen alkunsa. Osa uusista tapauksista on Pekingissä, Guangdongin provinssissa ja Shanghaissa.
Tapauksia on ilmennyt myös Thaimaassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Lisäksi tiistaina Taiwanin viranomaiset ilmoittivat, että edellisenä päivänä Wuhanista palannut keski-ikäinen nainen oli saanut tartunnan.
Thaimaa aloitti tarkastukset
Monet Aasian maat valmistautuvat viruksen leviämiseen. Pelot uudesta globaalista epidemiasta eli pandemiasta kasvoivat maanantaina, kun Kiinan hallinnon asiantuntija kertoi, että virus leviää ihmisestä ihmiseen.
Esimerkiksi Thaimaan lentoasemilla on aloitettu pakolliset matkustajien lämpöskannaukset, jotka kohdennetaan Kiinasta korkean riskin alueilta saapuviin.
Myös Australiassa aloitetaan lentokenttätarkastukset Kiinasta saapuville, kertoi Australian yleisradio ABC. Yhdysvallat ilmoitti aiemmin aloittavansa tarkastukset Kiinan Wuhanista tuleville, ja tiistaina myös Venäjä ilmoitti tarkastuksista.
Koronavirus muistuttaa takavuosien sars-virusta, joka aiheutti satoja kuolemia Kiinassa 2000-luvun alussa.
Uuden viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita Kiinan valmistautuessa juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat tapaamaan sukulaisiaan.
"Suomessa riskiryhmillä influenssa voi aiheuttaa vuodessa satoja kuolemia"
Uuden koronaviruksen tartuntariski tavallisen matkailijan näkökulmasta on pieni, jos lähtee Kiinaan tai Aasiaan yleisesti, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
– Jos menee (Kiinan) Wuhaniin vaikkapa merenelävien markkinoille, niin toki siellä se (riski) on isompi.
Kuitenkin nyt saatavilla olevien tietojen mukaan uusi koronavirus aiheuttaa Sanen mukaan keskimäärin lieviä infektioita.
– Mutta on vaikea vielä sanoa, mikä on todellisuus. Lisätiedot valaisevat asiaa.
Kuolleita on Kiinassa ollut tähän mennessä kuusi. Heistä ainakin neljä on ollut iäkkäämpiä, joilla on ollut perussairauksia. Näin he ovat Sanen mukaan olleet alttiita monenlaisille riskeille.
– Meillähän Suomessa riskiryhmillä influenssa voi aiheuttaa vuodessa useita satoja kuolemia. Tämäkin on aina hyvä muistaa.
Maailman terveysjärjestö WHO on kutsunut huomiseksi keskiviikoksi koolle asiantuntijakomitean arvioimaan, muodostaako uusi koronavirus kansainvälisen terveysuhan ja julistetaanko kansainvälinen kansanterveyden hätätila.
– Hätätila on hieman huono suomennos. Kyse on WHO:n prosessista, ja tälläkin hetkellä on meneillään kaksi julistusta, toinen liittyy ebolaan Kongossa ja toinen polioon ihan yleisesti maailmalla.