Viranomaiset haluavat vartijapalveluiden käytön vanhustenhuollon aputyövoimana loppuvan – "Vartijat eivät ole sosiaalihuollon ammattihenkilöitä"

AOP eläke eläkeläinen vanhus 1.03708956
Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 06.03.2018 16:20

MTV UUTISET - STT

Aluehallintovirasto ja Valvira haluavat, että vartijapalveluiden käyttö aputyövoimana vanhustenhuollon palveluissa loppuu.

Aluehallintovirastot ovat saaneet ilmoituksia sosiaalipalvelualalla hoivahenkilökuntaa paikkaavista vartijoista ympäri Suomea. Ilmiö on yleistynyt viime vuosina, jonka vuoksi aluehallintavirasto haluaa torjua sen leviämistä.

Aluehallintaviraston ja Valviran yhteisen tiedotteen mukaan vartijapalveluita on käytetty enenevissä määrin esimerkiksi yöaikaisen kotipalvelun järjestämisessä.

Vartijat eivät kuitenkaan täytä hoitohenkilökunnan kelpoisuusvaatimuksia, eivätkä he voi osallistua käytännön hoito- tai hoivatyöhön.

– Vartijat eivät ole sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, eikä heidän koulutuksensa riitä esimerkiksi asiakastietojen asianmukaiseen kirjaamiseen ja käsittelyyn, tiedotteessa kerrotaan.

Aluevirasto ja Valvira painottavat, että kyse on palvelun laadusta sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamisesta.

"Vartijoita käytetty kustannussyistä ja tiedon puutteen vuoksi"

Lounais-Suomessa vartijatoimintaan liittyvät tapaukset on havaittu yksityisellä puolella, Lounais-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjo Henrichson kertoo.

Henrichsonin mukaan palvelun järjestäjänä oli kuitenkin kunta, joka oli tehnyt sopimuksen yksityisen kanssa, joka puolestaan oli alihankkijana ottanut yksityisen vartijaliikkeen mukaan toimintaan.

Henrichson arvelee, että yksi syy ratkaisuun on ollut palvelun järjestäjän puutteelliset tiedot alan sopimusjuridiikasta.

– Kuntapuolella yksityisen kanssa sopimusta tehdessä ei esimerkiksi olla riittävän valppaita ja käsitellä alihankintakuvioita ja henkilöstön pätevyyksiä jo sopimuksentekovaiheessa, koska asioita pidetään itsestään selvänä. Yksityisellä palveluntuottajalla asiat eivät sitten olekaan olleet itsestään selviä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä puolestaan huomauttaa, että joissakin tapauksissa vartijoita on käytetty paikkaamaan hoitohenkilökuntaa taloudellisista syistä esimerkiksi asumisyksiköissä, joissa on öisin vain yksi tai kaksi hoitajaa.

– Kilpailu alalla on kovaa ja sitä käydään hinnoilla. Varmasti joillekin on tullut kiusaus, että lisähenkilöstöä pyydettäisiin vain tiettyihin tilanteisiin ja turvauduttaisiin ei-koulutettuun henkilökuntaan. Asiakkaan etu ja asiakasturvallisuus eivät ole aina olleet ensisijaista, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa