Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sekä valtiovarainministeriön virkamiehet vielä miettivät erilaisia malleja kalliimpien sähkölaskujen hyvittämiseksi.
TEM:n energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen sanoo STT:lle, että joka tapauksessa kyseessä on varmaankin jonkinlainen hyvitys sähkönkäyttäjille.
Yhtenä vaihtoehtona on pohtia aiempien tukimallien laajennusta, mikä voitaisiin saada nopeasti käyttöön.
– Meillä ei ole mitään yhtä esitystä tällä hetkellä, vaan haarukoimme vaihtoehtoja. Se on yksi rajoittava tekijä, että toimien pitää olla nopeita, Huttunen sanoo.
Eduskunta on aiemmin hyväksynyt väliaikaisena toimena sähkön arvonlisäveron alentamisen yli puoleen normaalista.
Lisäksi tammikuun alusta voimaan tulee sähköenergialaskujen perusteella tehtävä kotitalousvähennys sekä Kelasta haettava pienten kotitalouksin sähkötuki.
Lue myös: Marin sähkön hintakatosta: Parlamentaarinen keskustelu kutsuttu koolle
Merkittävä vaikutus olisi miljardiluokkaa
Huttunen ei ota kantaa siihen, esitteleekö ministeriö maanantain parlamentaarisessa kokouksessa yhden esityksen vai eri toimista muodostuvan paletin.
– Se riippuu hallituksen tahdosta ja siitä, miten pitkällä valmistelu silloin on.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskuntapuolueet koolle maanantaina käsittelemään sähkön korkean hinnan kompensointia kuluttajille.
Huttusen mukaan toistaiseksi ei voi sanoa tarkalleen sitä, kuinka paljon hintojen hyvittäminen maksaisi valtiolle, koska tarkkaa mallia ei ole tiedossa. Hänen mukaansa luku on kuitenkin miljardiluokassa, jos sillä halutaan saada aikaiseksi merkittävää vaikutusta.
Pohdintaan ottavat osaa valtiovarainministeriön virkamiehet, Huttunen kertoo. Syynä tähän on se, että kyse on joka tapauksessa valtion varojen käytöstä.
Viimeisen viikon aikana sähkön pörssihinta on ollut alle 30 senttiä kilowattitunnilta vain yhden tunnin aikana, mikä tapahtui tiistain alettua. Korkeimmillaan hinta piipahti saman päivän alkuiltana, jolloin se ylitti hetkellisesti 80 sentin rajan.
– Sähkö on kallista, ja sen hinnan laskeminen on myös kallista, Huttunen sanoo.
Lue myös: Fingridin toimitusjohtaja vastustaa SDP:n ehdottamaa sähkön hintakattoa: "Ei missään nimessä"
Säästökannuste säilyttävä
Maanantain kokous kutsuttiin koolle sen jälkeen, kun pääministeripuolue SDP esitti eilen sähkölle hintakattoa, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.
Huttusen mukaan hintakatto ei voi olla käytössä markkinoilla, vaan se olisi jonkinlainen kompensointi sähköä myyvien yhtiöiden kautta, jolloin kuluttajan kohtaama hinta olisi pienempi.
– Siihenkään ei ole olemassa vielä valmista mallia.Suomi on perinteisesti tuonut sähköä ulkomailta helpottamaan talven kulutushuippuja. Markkinoille asetettava katto voisi pelkojen mukaan johtaa siihen, että sähköä myydään muualle, jossa se on kannattavampaa.
– Jos puhutaan ihan oikeasta hintakatosta markkinoille, riskeeraamme helposti sähkön saatavuuden. Varsinkin jos kyseessä olisi tukkumarkkinoiden hintakatto, on aivan varmaa, että meiltä loppuu sähkö, Huttunen sanoo.
Kyse voisi siis olla vähittäismarkkinoiden hintakatosta, jolloin kuluttajalle näkyvää alhaisempaa hintaa hyvitetään energiayhtiöille. Tässäkin tapauksessa kuluttajalla tulisi ministeriön näkökulmasta säilyä kannuste säästää sähköä.
– Jos kuluttajan kohtaama hinta on selvästi alhaisempi kuin pörssisähkön hinta, se helposti lisää sähkön kysyntää ja voi jo sinällään johtaa sähköpulaan.