Myanmarin maanjäristys: Ainakin 150 kuollut – "En ole nähnyt tällaista koskaan aikaisemmin"

2:17imgMyanmaria ravisteli voimakas maanjäristys, kuolleita ehkä kymmeniätuhansia.
Julkaistu 28.03.2025 09:38(Päivitetty 28.03.2025 19:40)

STT

Kaakkois-Aasiaa on vavisuttanut erittäin voimakas maanjäristys, jonka uhrimäärä saattaa nousta tuhansiin. 

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n automatisoidun Pager-järjestelmän mukaan todennäköinen kuolleiden määrä on 10 000–100 000.

Järistyksen voimakkuus oli 7,7. 

Se tapahtui kymmenen kilometrin syvyydessä lähellä Mandalayn miljoonakaupunkia Myanmarissa. 

Myanmarissa sotilasjuntta on julistanut maanjäristyksen takia hätätilan kuudelle alueelle ja poikkeuksellisesti pyytänyt kansainvälistä humanitaarista apua.

Tiedot järistyksen uhreista ja tuhoista olivat illalla vasta alustavia, mutta Myanmaria hallitsevan sotilasjuntan johtaja Min Aung Hlaing kertoi ainakin 144 ihmisen saaneen surmana ja yli 730:n loukkaantuneen.

– Joissakin paikoissa rakennuksia on romahtanut. Haluaisin pyytää kaikkia maita, kaikkia organisaatioita ja kaikkia Myanmarissa tulemaan apuun, hän sanoi vierailtuaan sairaalassa pääkaupungin Naypyidawin lähellä. 

Juntan johtajan mukaan kaikki mahdolliset reitit avun kuljettamista varten on avattu.

Naypyidawin suurimpaan sairaalaan oli iltaan mennessä tuotu sadoittain uhreja. 

Osaa loukkaantuneista jouduttiin hoitamaan ulkona, koska sisällä ei enää ollut tilaa. Sairaalaan päivystysosaston aula oli niin ikään kärsinyt pahoja vaurioita järistyksessä.

–  En ole nähnyt tällaista aikaisemmin. Yritämme selvitä tilanteesta. Olen nyt hyvin uupunut, kertoi yksi sairaalan lääkäreistä.

4:06imgTämä tapauksesta tiedettiin kello 17 jälkeen.

Rakenteilla oleva tornitalo romahti

Järistys tappoi ihmisiä myös Myanmarin naapurimaassa Thaimaassa, mutta kokonaiskuva tuhojen laajuudesta ei vielä perjantaina ollut tiedossa. 

Maan pääkaupunkiin Bangkokiin julistettiin kuitenkin hätätila.

Ainakin kolmen työntekijän tiedettiin Bangkokissa kuolleen ja noin 80 ihmisen pelättiin jääneen raunioiden alle rakenteilla olevan rakennuksen romahdettua, kertoi Thaimaan varapääministeri Phumtham Wechayachai

Keskeneräinen 30-kerroksinen rakennus romahti järistyksen voimasta kasaan kuin korttitalo.

0:41imgDramaattinen hetki tallentui videolle: Kerrostalo romahti Bangkokissa maanjäristyksen seurauksena.

Iltapäivällä Suomen aikaa Thaimaan pääministeri Paetongtarn Shinawatra kertoi uutiskanava CNN:n mukaan pahimman olevan ohi. 

Shinawatran mukaan oli turvallista palata sisätiloihin. Bangkokin asukkaat oli aiemmin määrätty evakkoon korkeista rakennuksista.

Shinawatran mukaan maanjäristys aiheutti romahdusvaaran vain keskeneräisissä rakennuksissa. Pääministerin mukaan voimakasta maanjäristystä oli seurannut toistakymmentä jälkijäristystä.

Lue myös: Seismologi MTV:lle: Myanmarin järistyksessä yksi yllättävä piirre

"Iski pahimpaan mahdolliseen aikaan"

Kaakkois-Aasiaan iskenyt tuhoisa maanjäristys osui pahimpaan mahdolliseen aikaan Myanmarin kannalta, kertoi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkija Joe Freeman BBC:lle.

Järistyksen keskipiste on Myanmarin keskiosissa, jotka ovat tutkijan mukaan maan vuosia jatkuneen sisällissodan sydänmaita.

– Siellä on jo ennestään niin monia siviileihin vaikuttavia ongelmia ilmaiskuista taisteluihin kapinallisryhmien ja armeijan välillä. Eri kylät ovat eri tahojen kontrollissa. -- Se tekee avun saannista perille monimutkaista, Freeman sanoi.

Yli kolme miljoonaa ihmistä on maassa sisäisinä pakolaisina, ja YK:n arvion mukaan kolmasosa maan väestöstä oli humanitaarisen avun tarpeessa jo ennen järistystä. 

Myanmarin asemaa ovat heikentäneet myös Yhdysvaltain tekemät ulkomaanavun leikkaukset.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:06imgTämä tapauksesta tiedettiin kello 17 jälkeen.

Uhrien joukossa ei suomalaisia 

Thaimaassa on tällä hetkellä noin 1 100 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaismatkustajaa. 

Maanjäristyksen keskipisteenä olleessa Thaimaan länsinaapurissa Myanmarissa on kymmenkunta ilmoituksen tehnyttä. Sama määrä on Myanmarin länsinaapurissa Bangladeshissa.

Ministeriö on ollut yhteydessä lähetystöihinsä Thaimaan Bangkokissa ja Myanmarin Yangonissa, eikä lähetystöjen toiminnassa ole UM:n viestinnän mukaan tapahtunut mitään dramaattista maanjäristyksen vuoksi.

LK Myanmar maanjäristys 2 28032025Sortunut rakennus Thaimaan Bangkokissa.AFP / Lehtikuva

Lue myös: Thaimaassa on ainakin 1 100 suomalaista

Finnair: Ei toistaiseksi muutoksia

Maanjäristys ei ainakaan toistaiseksi vaikuta Finnairin lentoihin. Yhtiön viestinnästä kerrottiin STT:lle perjantaina, että senhetkisen tiedon mukaan Finnair lentää lentonsa Thaimaan Bangkokiin normaalisti.

Perjantaina Finnairilla oli Bangkokiin kaksi edestakaista lentoa.

Bangkokiin on julistettu maanjäristyksen vuoksi hätätila, mutta Finnairin mukaan kaupungin kansainvälinen lentoasema toimi perjantaina normaalisti.

1:31imgMaanjäristys aiheutti siltaromahduksen Myanmarissa.

LK Thaimaa maanjäristys 4 28032025Kuvassa sama rakennus lähempää.AFP / Lehtikuva

USGS:n mukaan järistys tapahtui kymmenen kilometrin syvyydessä ja sen maanpintakeskus oli noin 17 kilometrin päässä Mandalaystä.

Bangkokissa ainakin 43 työntekijää on loukussa pilvenpiirtäjässä, AFP kertoo.

EU valmis auttamaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU on valmis auttamaan Thaimaata ja Myanmaria. 

Asiasta viestipalvelu X:ssä kertoneen von der Leyenin mukaan EU:n Copernicus-satelliittijärjestelmä on jo otettu käyttöön avuksi pelastustöihin. 

EU-maista ainakin Ranska on myös erikseen ilmaissut olevansa valmis tarjoamaan apua molemmille maille.

Lue myös: Video: Maanjäristys romautti kerrostalon Bangkokissa – kymmeniä loukkaantuneita

LK Thaimaa maanjäristys 28032025Ihmisiä kokoontui Bangkokissa ulos maanjäristyksen jälkeen.AFP / Lehtikuva

KUA aloittaa hätäapuoperaation

Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö Kirkon Ulkomaanapu (KUA) kertoi aloittavansa hätäapuoperaation maanjäristyksen uhrien auttamiseksi Myanmarissa.

Toiminnanjohtaja Tomi Järvisen mukaan järjestön henkilökunta oli järistyksen jäljiltä kunnossa.

– Henkilökuntamme on onneksi kunnossa, mutta olemme syvästi huolissamme maanjäristyksen seurauksista Myanmarin jo ennestään vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti, ja olemme valmiina auttamaan tarpeiden mukaan, Järvinen sanoi tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Maanjäristykset