Voisiko geeninäyte ratkaista Tampereella surmatun kiinalaisnaisen mysteerin? Tutkinnanjohtaja vaikenee siitä, saatiinko tappajan DNA talteen

6:46img
Rikospaikka-ohjelmassa vierailtiin rikospaikalla viime vuonna. Tältä siellä näytti.
Julkaistu 13.09.2020 06:52
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Tampereen Tesoman henkirikokseen haettiin ratkaisua alueella asuvien miesten DNA-näytteitä keräämällä ja testaamalla. Voitaisiinko samaa menetelmää hyödyntää myös toisessa, pitkään Tampereella selvittämättä olleen henkirikoksen tutkinnassa? Periaatteessa keino olisi käytettävissä, jos tappajan DNA olisi onnistuttu saamaan talteen.

Kun poliisi tutkii vakavia rikoksia, sillä on käytössään laaja arsenaali erilaisia pakkokeinoja. Tavanomaisimmasta päästä ovat esimerkiksi telepakkokeinot – puhelimen kuuntelut, viestien vastaanottajien selvittelyt sekä laitteiden paikannukset.

Poikkeuksellisessa tilanteessa poliisilla on kuitenkin mahdollisuus turvautua myös harvinaisempiin menetelmiin, kuten DNA-näytteiden massatestauksiin.

Sellaisia tehtiin esimerkiksi Ulvilan surman tutkinnassa ja Tampereen Tesoman henkirikoksen tekijän etsinnöissä.

Tesomalla testattiin noin 1000 alueella asunutta tai sieltä henkirikoksen jälkeen pois muuttanutta miestä. Tekijää testauksilla ei löydetty, sillä hän ennätti ilmoittautua poliisille itse ennen omaa testivuoroaan.

Testauksista saattoi silti olla tutkinnassa hyötyä poliisille – massatestauksien avulla poliisi voi lopettaa vääriä tutkintalinjoja ja hälventää epäilyjä syyttömien ihmisten kohdalla.

Perusteet saattaisivat löytyä

Pakkokeinolain mukaan DNA-testi voidaan tehdä ihmiselle, jota ei epäillä rikoksesta, jos tutkittavana on vakava rikos, joka jäisi muuten todennäköisesti ratkaisematta.

Pakkokeinon käyttämisen edellytyksenä on, että tekijä saisi tutkittavasta rikoksesta oikeudessa ainakin neljä vuotta vankeutta. 

Tampereen Hervannassa syyskuussa 2011 surmatun kiinalaisnaisen tapausta on tutkittu tappona. Rikoslain mukaan taposta tuomitaan tekijälle vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistus.

Rikosnimikkeen osalta mahdollisuus massatestausten hyödyntämiseen tapauksen tutkinnassa siis olisi. Tapaus on myös ollut selvittämättä yhdeksän vuotta, eikä se näyttäisi olevan ratkeamaisillaan, joten myös toinen vaatimus näyttäisi täyttyvän – siis se, että rikos voisi jäädä muuten ratkaisematta.

Testaaminen edellyttäisi kuitenkin tietysti sitä, että mahdollisen tappajan DNA on onnistuttu taltioimaan tapahtumapaikalta.

Tiedossa ei ole, onko Hervannan henkirikoksen kohdalla näin. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pari Nieminen ei suostu asiaa avaamaan.

– Tätä tietoa emme voi antaa julkisuuteen, hän sanoo.

Lue myös: Poikkeuksellinen urakka: Tuhannen syyttömän dna testattiin Tesoman murhan takia – nyt tiedot tuhotaan

Tuntematon hyökkääjä iski keskellä kirkasta päivää

Kiinalainen perheenäiti, 42-vuotias Yuqin Yin tapettiin Hervannassa kulkevalla metsäpolulla 5. syyskuuta 2011.

Tuntematon henkilö hyökkäsi naisen kimppuun, teki tälle vakavaa väkivaltaa ja pakeni sitten nopeasti paikalta. Hyökkääjää ei ole onnistuttu löytämään vuosia jatkuneista tutkimuksista huolimatta.

Tapaus on poikkeuksellinen muun muassa siksi, että rikos tapahtui keskellä kirkasta päivää, puolenpäivän jälkeen.

Uhri oli tapahtuma-aikaan ruokatunnilla ja palaamassa työpaikalleen Nokian konttorille, joka sijaitsi lyhyen matkan päässä tapahtumapaikalta. Nainen oli viettänyt lounastunnin kotonaan, joka oli niin ikään aivan tapahtumapaikan liepeillä.

Tapahtuma-aikaan nähden on erikoista, ettei kukaan tiettävästi nähnyt tekijää, vaikka kiinalaisnaisen avunhuudot kuulleet sivulliset riensivät paikalle pian väkivallanteon jälkeen. Tekijä ei tallentunut myöskään kiinalaisnaisen työpaikan seinään asennettuihin valvontakameroihin.

Poliisi ei ole kertonut henkirikoksen tarkkaa tekotapaa julkisuuteen, mutta on sanonut, että oli heti selvää naisen joutuneen ulkoisen väkivallan kohteeksi. Tiedotusvälineissä on kerrottu, että teko tehtiin teräaseella.

Oman erikoispiirteensä verityölle antaa myös selkeän motiivin puute. Uhrilta ei viety mitään, eikä hänelle tehty tilanteessa seksuaalista väkivaltaa. Naista ei myöskään välttämättä yritetty surmata kovin sitkeästi, sillä hän jäi väkivallan jälkeen vielä henkiin ja menehtyi vasta sivullisten auttajien saavuttua paikalle.

Lue myös: Selviääkö kiinalaisnaisen tappo Tampereen Hervannassa 2011 koskaan? – Poliisi: "Usko ei ole loppunut, mutta pientä onnea tarvitaan"

Vihjeitä ei tule enää

Poliisin kannalta tapaus on ollut mitä ilmeisimmin hankala. Rikos on ollut selvittämättömänä nyt yli yhdeksän vuotta.

Tekijästä ei ainakaan julkisuuteen annettujen tietojen perusteella jäänyt juurikaan jälkiä, ja on mahdollista, että kyse oli täysin satunnaisesta, tuntemattomaan henkilöön kohdistuneesta vihanpurkauksesta.

Viime aikoina asiaan liittyen ei ole tullut enää edes yleisövihjeitä.

Aiemmin poliisi toivoi, että asiaan mahdollisesti liittyvät pienetkin tiedonjyväset jaettaisiin poliisin kanssa, sillä mitättömältäkin tuntuva tieto voi antaa viranomaisille viimeisen, kriittisen palan tapauksesta rakennettuun palapeliin.

Tutkinnan hiljennyttyä läpimurtoa saadaan vielä odotella. Tutkinnanjohtajan mukaan tapauksen tutkinta on yhä auki, mutta mitään konkreettisia tutkintatoimia ei tällä hetkellä ole käynnissä.

– Tapausta ei ole suljettu millään tavalla. Mutta tutkimme asiaa vain, jos jotain tutkittavaa ilmenee. Tiedämme hyvin yksityiskohdat, jotka tapaukseen liittyvät, mutta mitään uutta ei ole viime aikoina ilmennyt, rikoskomisario Nieminen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset