Voitettiinko olympiakultaa rikkomalla sääntöjä? Ruotsalaiset varmoja: "Päivänselvää"

Kuulantyönnön olympiavoittaja Yemisi Ogunleyen voittotyönnöstä on noussut kohu Ruotsissa.

Ruotsalaiset ovat huomanneet, että saksalaisen Ogunleyen jalka käväisi voittotyönnössä ringin reunan päällä. Ruotsin Max-palvelun olympialähetyksessä entinen huippuottelija Carolina Klüft ja Jonas Karlsson ihmettelivät tapausta.

– Näyttää siltä, että kenkä melkein taittuu. Tuntuu, että hän työntäisi reunaa vasten, Klüft kommentoi Expressenin mukaan.

Vanhan säännön mukaan reunan päälle ei saa pyörähdyksen aikana osua. Sääntöjä on kuitenkin muutettu sellaiseksi, että reunan päälle saa osua ensimmäisen pyörähdyksen aikana, jos se tapahtuu ringin puoliväliin piirretyn viivan takana. Kuvamateriaalin perusteella Ogunleyen kenkä osuu reunan yläosaan nimen omaan ensimmäisen pyörähdyksen aikana ja ringin takaosassa. Sääntömuutos on mahdollisesti aiheuttanut tässä sääntörike-epäilyn.

– (Toimitsija) katsoo tukilankkua. Hän ei kiinnitä huomiota siihen, mitä tapahtuu (suorituksen) alussa, mikä on tässä tapauksessa iso ongelma, Karlsson selvittää.

Aftonbladet on julkaissut tapauksesta kuvia, jonka turvin sääntörikettä spekuloidaan. Voit katsoa kuvan alta. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klüft on kuvamateriaalin perusteella varma, että kyseessä on sääntörike. 

– On päivänselvää, että tuossa otetaan tukea, sen ei pitäisi olla sallittua, Klüft linjaa.

Entinen huippuottelija ei kuitenkaan syytä olympiavoiton napannutta saksalaista tahallisesta fuskaamisesta.

– Luulen, että hän tekee niin ilman että tajuaa sitä. En usko, että kyseessä on taktiikka. Luulen, että se on hänen tapansa työntää, mutta kukaan ei ole koskaan kommentoinut sitä. Sääntöjä ei osata valvoa kunnolla, Klüft päivittelee.

Ogunleyen kanssakilpailijat eivät olleet Klüftin kanssa samaa mieltä.

– Jos se oli toimitsijan mielestä hyväksytty, ei siinä ole rikettä, Ruotsin Axelina Johansson kommentoi.

Kultamitalin viimeisellä kierroksella menettänyt Uuden-Seelannin Maddison-Lee Wesche oli myös samoilla linjoilla nähtyään kuvan tapauksesta.

– Saamme tehdä noin. Tuo on täysin sallittua, ja minä teen samoin, Wesche sanoi.

Klo 13.11 Juttuun korjattu tieto, että ringin reunan päälle saa astua ensimmäisen pyörähdyksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat