Voitonjuhlat lähtivät käsistä – kuusi kannattajaa kuoli: “Älkää tehkö mitään tappaaksenne”

Guinean jalkapallomaajoukkeen kannattajia on kehotettu rauhoittumaan sen jälkeen, kun kuusi fania menetti henkensä juhliessaan maan ensimmäistä voittoa meneillään olevissa Afrikan mestaruuskisoissa.

Guinea voitti perjantai-iltana Gambian maalein 1-0 toisessa lohko-ottelussaan. Voitto sai aikaan suuren kansanjuhlan koko Länsi-Afrikan maassa.

Guinean jalkapalloliiton (Feguifoot) mukaan kuusi ihmistä menetti kuitenkin henkensä, kun fanit lähtivät maansa pääkaupungin Conakryn teille juhlimaan autoilla ja moottoripyörillä.

– Tärkeää on, että fanimme ja yleisö juhlivat hyvin maltillisesti, Feguifootin mediapäällikkö Amadou Makadji kertoo BBC Sport Africalle.

– Heidän on oltava hyvin varovaisia, etteivät he aseta itseään vaaraan, sillä jalkapallon tavoitteena on tuoda iloa, eikä jättää perheitä suremaan.

Fanit ryntäsivät kaduille loppuvihellyksen jälkeen, kun Guinea voitti pelinsä Norsunluurannikon pääkaupungissa Yamoussoukrossa. Voitto oli Guinealle vasta kolmas sen 15 viimeiseen otteluun Afrikan mestaruuskisoissa vuodesta 2012 lähtien.

Kolme ihmistä kuoli, kun kaksi ajoneuvoa törmäsi suurella nopeudella toisiinsa, minkä lisäksi useita kymmeniä muita loukkaantui nimenomaan liikenneonnettomuuksissa. Monet fanit olivat poliisin mukaan autojen konepelleillä teiden täyttyessä juhlinnasta.

– Emme halua kuolemantapauksien aiheuttavan surua, joten kehotamme kaikkia juhlimaan, mutta pitämään huolta itsestään, jotta heille ei tapahdu mitään, Makadji jatkaa.

– Guinea on maa, jossa ihmiset suhtautuvat jalkapalloon hyvin, hyvin intohimoisesti. He kokevat jalkapallon eri tavalla kuin missään muualla maailmassa.

Guinea pelasi ensimmäisessä lohko-ottelussaan 1-1-tasapelin Kamerunin kanssa viime viikon maanantaina. Huomenna se voi varmistaa paikkansa pudotuspeleissä, kun se kohtaa lohkon ykkösjoukkue Senegalin.

– Meillä menee tällä hetkellä kaikki hyvin, joten tukekaa maata, mutta älkää tehkö mitään tappaaksenne toisianne tai itseänne. Pysykää kiitos rauhallisina, lisäsi Guinean entinen tähtipelaaja Pascal Feindouno.

Lue myös:

    Uusimmat