Yhdysvalloissa raportoitiin ensimmäinen koronaviruskuolema reilu viikko sitten, kun Washingtonin osavaltiossa asunut keski-ikäinen mies kuoli virukseen. Maan viranomaiset ovat saaneet kritiikkiä koronavirustilanteen hoitamisesta.
Washingtonissa asunut mies ei ollut ennen tartunnan saamistaan matkustanut korkean tartuntariskin maihin. Viranomaiset yrittävät edelleen selvittää tartuntojen alkulähdettä.
Washingtonin osavaltiossa viranomaiset ovat keskittyneet nyt tutkimaan paikallisen vanhainkodin tartuntoja. Kirklandissa sijaitsevassa vanhainkodissa 13. kuoleman on vahvistettu johtuvan koronaviruksesta. The New York Times kertoo, että 70 henkilökunnan jäsenellä ja kuudella asukkaalla on koronavirukseen sopivia oireita.
Vanhainkodin kaikkia asukkaita ei ole vielä testattu
Susan Hailey, 76, on toipumassa polvileikkauksesta Kirklandin vanhainkodissa ja nyt hänellä on ilmennyt koronavirukseen sopivia oireita. Hänet vietiin ensiapuun, mutta lähetettiin pian takaisin vanhainkotiin, koska hengitysvaikeuksia ei ollut. Koronavirustestin tulosta hän odottaa edelleen, mutta pelkää henkensä puolesta.
– Kaikki nämä ihmiset täällä. Ei voi tietää, kuka seuraavaksi tulee kuolemaan. En olisi halunnut tulla tänne takaisin.
Myös Susanin tytär, Carmen Gray on tilanteeseen pettynyt.
–Olen vihainen, turhautunut, ahdistunut ja peloissani. Lupasin siskoni kanssa äidillemme, ettei hänen tarvitsisi enää palata vanhainkotiin. Petin hänet. Hän ei täyttänyt vaadittuja kriteereitä, jotta olisi saanut jäädä sairaalaan.
Vanhainkodin asukkailta ei ole edelleenkään testattu koronavirusta, kertovat asukkaiden omaiset. Viimeisen vuorokauden aikana 69:stä asukkaasta 15 on toimitettu sairaalahoitoon. Omaisten mukaan protokollaa on nyt muutettu siten, että asukkaita ei enää tuoda takaisin vanhainkotiin.
Muutos tuli kuitenkin Haileyn tapauksessa liian myöhään ja hän odottaa edelleen vanhainkodissa.
Tappouhkauksia muilta ihmisiltä
Yhdysvaltalainen Carl Goldman, 67, sai koronavirustartunnan risteilyalus Diamond Princessilta, kuten useampi muu yhdysvaltalainen. Goldman evakuoitiin laivalta Yhdysvaltoihin, jotta sairautta päästiin hoitamaan. Hänellä oli kuiva yskä, korkea kuume ja hengenahdistusta.
Kaikki paikalliset eivät kuitenkaan olleet iloisia, että sairaita tuotiin takaisin kotiin Yhdysvaltoihin. Goldman on maahan paluunsa jälkeen saanut jopa tappouhkauksia muilta ihmisiltä, jotka pelkäävät hänen tartuttavan virusta eteenpäin.
Goldman kertoo CNN:lle, että toivoo ihmisten rauhoittuvan.
– Vaimollani ei missään vaiheessa ole ollut tartuntaa, ja jotkut ihmiset kohtelevat häntä kuin hän olisi palannut ruton kanssa, Goldman kuvailee.
Suurin osa ihmisistä käyttäytyy asianmukaisesti.
– Mutta ne, joilla on pelkoja, käyttäytyvät todella omituisesti, hän kuvailee.
Ei minkäänlaisia oireita: ”Oloni on erinomainen”
Kalifornialainen, noin 60-vuotias Rick Wright on puolestaan eristetty kotiinsa. Hänellä on todettu uuden koronaviruksen tartunta jo kolme kertaa, mutta oireita ei ole ilmennyt missään vaiheessa.
Ensimmäisen kerran hänet testattiin viranomaisten tarkistaessa Diamond Princess -aluksen matkustajia. Sen jälkeen hänet testattiin kahdesti sairaalassa Pohjois-Carolinassa, jossa hän vietti viikon.
Hän sai kuitenkin vasta viranomaisten järjestämällä paluulennolla Kaliforniaan tiedon, että hän ja hänen vaimonsa ovat sairastuneiden joukossa.
Kun Wright tuotiin laivalta, hänet kuljetettiin ambulanssilla kotiovelle, jossa lääkäri odotti kuistilla. Noin 10 metrin päässä pysyttelevä lääkäri opasti Wrightia lukemaan ohjeet, jotka hänelle oli jätetty sisälle.
Hän ei saa mennä asunnostaan ulos tai vastaanottaa vieraita. Wrightilla ei ole oireita, mutta hän kuitenkin pysyttelee eristyksissä, etteivät muut sairastuisi.
– Oloni on erinomainen! Se on niin kummallista, Wright sanoo.
Vaimo on toipunut sairaudesta ja testi on näyttänyt negatiivista. Wright itse on yhä eristyksissä. Hän on kertonut etukäteen naapureille tilanteestaan, mutta ei ole huomannut kenenkään hyljeksivän häntä. Viranomaiset käyvät hänen ovellaan tekemässä testin, kunnes se on negatiivinen.