Yhdysvallat aikoo pyytää sotilasliitto Naton liittolaisia rankaisemaan Turkkia sen Pohjois-Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen takia.
Puolustusministeri Mark Esper sanoi matkustavansa Naton päämajaan Brysseliin ensi viikolla. Esperin mukaan Yhdysvallat pyytää Nato-maita ryhtymään diplomaattisiin ja taloudellisiin toimenpiteisiin Turkin "törkeitä toimia vastaan". Myös Turkki on Naton jäsenmaa.
Esper muun muassa syytti Turkkia siitä, että sen hyökkäys heikentää pyrkimyksiä kukistaa äärijärjestö Isis Syyriassa ja mahdollistaa Isis-vankien pääsemisen vapaaksi.
"Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti"
Myöhään maanantai-iltana presidentti Donald Trump ilmoitti keskeyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa johtuen maan sotatoimista Pohjois-Syyriassa.
Trump kertoi asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Yhdysvallat aikoo lisäksi jälleen korottaa teräksen tullimaksuja Turkille 50 prosenttiin. Korotetuista tulleista luovuttiin keväällä.
– Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti, jos Turkin johtajat jatkavat tällä vaarallisella ja tuhoisalla polulla, Trump totesi lausunnossaan
Yhdysvallat asetti myös pakotteita kolmelle turkkilaisministerille. Pakotelistalle päätyivät puolustus-, sisä- ja energiaministeri.
Sanktioihin kuuluu muun muassa omaisuuden jäädyttäminen.
Lisäksi puolustus- ja energiaministeriölle asetettiin pakotteita.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence totesi varhain tiistaina Suomen aikaa, että Trump on pyytänyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania lopettamaan hyökkäyksen ja pyrkimään välittömään tulitaukoon.
Pence myös kertoi toimittajille matkustavansa Turkkiin pikaisesti Trumpin toiveesta.
"Olen puhunut täysin suoraan presidentti Erdoganille"
Trump myös sanoi, että pysyy päätöksessään vetää joukot Pohjois-Syyriasta. Häneen mukaansa joukot kuitenkin pysyvät alueella, jotta pelätty Isisin uudelleennousu voidaan estää.
Trumpia on kritisoitu rajusti siitä, että hänen on sanottu antaneen hiljaisen siunauksensa Turkin aloittamille sotatoimille.
Vielä noin tuntia ennen lausuntoaan Trump puolusti Twitterissä valitsemaansa roolia tilanteen sivustaseuraajana ja sanoi, että Syyrian kurdit eivät ole Yhdysvaltojen asia ja kuka tahansa voi auttaa heitä "olkoon se sitten Venäjä, Kiina tai Napoleon Bonaparte".
Tuoreessa lausunnossaan hän kuitenkin sanoi Turkin sotilasoperaation vaarantavan siviilejä ja uhkaavan alueen vakautta ja rauhaa.
– Olen puhunut täysin suoraan presidentti Erdoganille: Turkin toimet kiihdyttävät humanitaarista kriisiä ja luovat edellytyksiä mahdollisille sotarikoksille.
Trumpin mukaan Turkin on taattava siviilien, myös uskonnollisiin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien, turvallisuus. Presidentin mukaan Turkki on myös vastuussa alueella pidätettyinä olevista Isis-terroristeista.
"On absoluuttinen tarve estää Isisin uudelleennousu"
Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmaisi myöhään maanantaina huolensa Isisin noususta. Trumpin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa Macron teki kollegalleen selväksi, että ”on absoluuttinen tarve estää Isisin uudelleennousu”. Asiasta kertoivat Macronin edustajat. Macron keskusteli tilanteesta myös Erdoganin kanssa.
Macron varoitti, että Yhdysvaltain aikeet vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta ja Turkin toimet alueen kurdeja vastaan lisäävät Isisin nousun uhkaa.
Ranska ja muut Euroopan maat ovat olleet huolissaan siitä, että kurdijoukkojen hallussaan pitämät Isis-järjestön jäsenet voivat Turkin hyökkäyksen seurauksena paeta ja käyttää hyväkseen alueella vallitsevaa kaaosta.
EU-maat ovat tuominneet jyrkästi Turkin sotatoimet. Turkki hyökkäsi Syyrian pohjoisosiin viime viikolla tarkoituksenaan luoda kurdialueelle suojavyöhyke ja siirtää sinne myöhemmin Turkissa olevia Syyrian pakolaisia.