Mediatietojen mukaan pakotteet koskisivat myös Venäjän lainansaantia ulkomailta.
Yhdysvallat asettaa Venäjää vastaan uusia talouspakotteita vastatoimena kyberhyökkäykselle, yrityksille vaikuttaa vaaleihin ja muihin tihutöihin, Valkoinen talo kertoo.
Lisäksi kymmenen venäläistä diplomaattia karkotetaan.
Samassa yhteydessä Yhdysvallat asetti pakotteita yhdessä EU:n, Australian, Britannian ja Kanadan kanssa kahdeksalle ihmiselle tai taholle, jotka ovat mukana Ukrainalle kuuluvan Krimin miehittämisessä.
Henkilökohtaisia pakotteita mätkäistiin yli 30 venäläiselle, joiden Yhdysvallat katsoo pyrkineen sotkeutumaan Yhdysvaltain viime syksyn presidentinvaaleihin.
Pakotteet myös rajoittavat amerikkalaisten toimijoiden mahdollisuuksia hankkia venäläisiä valtionlainoja.
Presidentti Joe Biden määräsi pakotteet presidentin asetuksella.
Pakotteiden perusteena ovat muun muassa Venäjän epäilty osallisuus SolarWinds-kyberhyökkäykseen Yhdysvaltojen hallintoa vastaan, yritykset vaikuttaa vaalien tulokseen ja keskustiedustelupalvelu CIA:n arvio, jonka mukaan Venäjä tarjosi Afganistanissa Talebanille palkkioita amerikkalaisten ja sen liittolaisten sotilaiden tappamisesta.
"Eivät edistä huipputapaamista"
Venäjä varoitti Yhdysvaltoja aiemmin tänään, että uudet pakotteet eivät edistäisi Bidenin ja presidentti Vladimir Putinin mahdollista huipputapaamista. Biden ehdotti tapaamista, kun hän ja Putin tiistaina keskustelivat puhelimessa.
Päätös kokouksen järjestämisestä on joka tapauksessa Putinin ja Bidenin käsissä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov lisäsi.
Yhdysvaltojen hallinto ei ole kertonut, varoittiko Biden puhelussa Putinia uusista pakotteista.
Yhdysvaltojen suurlähettiläs Moskovassa kutsuttiin puhutteluun Kremliin keskiviikkona. Hänelle ilmoitettiin, että Yhdysvaltojen tulee pidättäytyä uusista pakotteista, jos Yhdysvallat haluaa parantaa maiden välejä.
Viimeksi Yhdysvallat määräsi pakotteita Venäjälle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun johdosta.
Diplomaatteja karkotetaan ja lainahanaa tiukemmalle
Pakotteiden on tarkoitus kesäkuusta lähtien rajoittaa amerikkalaisten toimijoiden mahdollisuuksia hankkia venäläisiä valtionlainoja. Samankaltaisia pakotteita on aiemmin määrätty myös Iranille.
SolarWinds-hyökkäyksessä hakkerit pääsivät tunkeutuivat tuhansien yritysten ja julkisen hallinnon toimijoiden tietojärjestelmään. Joulukuussa havaittu isku oli Microsoftin johtajan Brad Smithin mukaan yksi laajimmista ja taitavimmista hyökkäyksistä kautta aikojen. Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa iskuun.
Venäjän vaalivaikuttamisesta julkistettiin tiedusteluraportti aiemmin tänä vuonna. Sen mukaan Venäjä pyrki monin tavoin kampittamaan Bidenin vaalikampanjaa viime vuonna.
Pakotteet, joilla amerikkalaisia toimijoita kiellettäisiin Venäjän liikkeelle laskemia valtionlainoja, ovat uusi avaus Yhdysvaltojen toimissa Venäjää vastaan. Yhdysvallat on kohdistanut pakotteita yleensä yksittäisiin ihmisiin.
Tarkkailijoiden mukaan lainapakotteet eivät saisi kovin laajoja seuraamuksia, koska Venäjän valtionvelka on pieni ja budjetti tasapainossa.
– Venäjä on valmistautunut skenaarioon, jossa se kohtaa tämänkaltaisia rajoituksia. Venäjän viranomaisten linja on vuosikymmenen ajan ollut pitää alijäämä pienenä, sanoi kansantalousekonomisti Sergei Hestanov.
Uutista päivitetty kauttaaltaan 15.4.2021 kello 16.14.