Yhdysvallat ja Britannia iskivät toista kertaa yhdessä huthikapinallisia vastaan

Yhdysvaltain asevoimien julkaisema kuva iskuista huthikapinallisia vastaan Jemenissä 22. tammikuuta 2024.
Yhdysvaltain asevoimien julkaisema kuva iskuista huthikapinallisia vastaan Jemenissä 22. tammikuuta 2024. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT
Julkaistu 23.01.2024 05:40

MTV UUTISET – STT

Maanantaisissa iskuissa oli kahdeksan kohdetta, Yhdysvallat ja Britannia kertoivat.

Yhdysvaltojen ja Britannian asevoimat ovat tehneet uusia ilmaiskuja huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä. Maat kertoivat iskuista varhain tiistaina Suomen aikaa. Kaikkiaan kohteita kerrotaan olleen kahdeksan.

Kyseessä on toinen kerta, kun maat tekevät yhdessä iskuja Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan.

Brittilehti Guardianin mukaan uusimmat iskut tehtiin hieman sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli keskustellut Punaisenmeren tilanteesta Britannian pääministerin Rishi Sunakin kanssa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltojen iskut ovat kymmenen päivän sisällä jo kahdeksannet kapinalliskohteita vastaan.

Huthien tiedotuskanava kertoi jo ennen maiden virallista vahvistusta, että Yhdysvallat ja Britannia olivat tehneet iskuja pääkaupunki Sanaan alueella ja muualla Jemenissä.

Suuria vaikutuksia maailmantalouteen

Britannian puolustusministeri Grant Shapps sanoi tiedotteessa, että maa teki iskunsa Yhdysvaltain kanssa itsepuolustukseksi.

– Huthien vaaralliset iskut laivaliikenteeseen Punaisellamerellä ovat edelleen uhanneet ihmisten henkiä sekä häirinneet merenkulkua aiheuttaen kestämättömiä kustannuksia maailmantaloudelle, Shapps sanoi.

Shapps jatkoi, että iskuilla pyritään vähentämään huthien asekyvykkyyttä ja mahdollisuuksia uhata kansainvälistä kauppaa.

2:16img

Katso: Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" (Kymmenen uutiset 12. tammikuuta)

– Jatkuvien diplomaattisten ponnistelujemme ohella jatkamme alueellisen vakauden tukemista koko Lähi-idässä työskennellen käsi kädessä samanmielisten kumppaniemme kanssa, Shapps lisäsi.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kertoi jo ennen maiden tiedoksiantoa, että presidentti Biden oli keskustellut pääministeri Sunakin kanssa alueen tilanteesta. 

Kaksikko oli Kirbyn mukaan keskustellut muun muassa tarpeesta heikentää yhdessä huthien voimavaroja.

Huthit väittivät iskeneensä yhdysvaltalaisalukseen

Huthikapinalliset ovat iskeneet toistuvasti kansainvälisiin rahtialuksiin Punaisellamerellä viime viikkoina. 

Huthit ovat sanoneet iskevänsä laivoihin, joilla on heidän mielestään yhteyksiä Israeliin, ja perustelleet iskujaan Israelin sotatoimilla Gazassa.

Esimerkiksi viime torstaina huthit olivat Yhdysvaltain laivaston mukaan tulittaneet yhdysvaltalaisomisteista säiliöalusta Adeninlahdella ohjuksilla. 

Yhdysvaltain mukaan ohjukset eivät kuitenkaan osuneet alukseen, eikä välikohtaus aiheuttanut vahinkoja.

4:17img

Katso: USA ja Britannia iskivät Jemeniin – onko Lähi-idän kriisi pahenemassa? (Viiden jälkeen 12. tammikuuta)

Aiemmin tämän viikon maanantaina huthit sanoivat puolestaan iskeneensä Yhdysvaltain asevoimien rahtialukseen Jemenin rannikon edustalla, mutta Yhdysvallat on kiistänyt kyseisen iskun tapahtuneen.

Yhdysvallat ja Britannia tekivät edelliset yhteiset iskunsa Jemeniin toissa viikolla. Näiden iskujen jälkeen huthit sanoivat myös kaikkien Yhdysvaltain ja Britannian etujen olevan "oikeutettuja kohteita". 

Kapinalliset sanoivat myös jatkavansa iskujaan vastatoimista huolimatta.

Lue lisää: Huthikapinalliset: Jätämme Venäjän ja Kiinan alukset rauhaan

Tuoreimmat aiheesta

Jemen