Yhdysvalloissa jälleen ennätysmäärä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita eilisen hentoisen laskun jälkeen – Australiasta saatiin puolestaan hyviä koronauutisia

0:38img
Katso myös video: Yhdysvaltalainen hoitaja kertoo, mitä koronaan kuolevat potilaat sanovat viimeisiksi sanoikseen: "Tämä ei voi olla totta"
Julkaistu 29.11.2020 05:35

MTV UUTISET – STT

Yhdysvalloissa on jälleen rikottu ennätys sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden osalta, kertoo uutiskanava CNN. Asia selviää Covid Tracking Projectin seurannasta, jonka mukaan sairaalahoitoa vaatii maassa tällä hetkellä yhteensä yli 91 600 koronasairasta.

Tehohoidossa on nyt yli 18 000 koronapotilasta ja hengityskoneessa yli 6 100. Näistä tehohoitoa vaativien määrä on korkeampi kuin koskaan aiemmin pandemian aikana.

Lue myös: WSJ: Ensimmäiset rokotelennot ilmassa – United Airlines aloitti tilauslennot Pfizerin koronarokotteen toimittamiseksi

Sairaalahoidossa olevien koronatartunnan saaneiden määrä oli noussut 17 päivänä peräjälkeen, kunnes kasvun katkaisi perjantainen hentoinen lasku. Torstaina sairaalassa olevien määrä ylitti 90 000 rajapyykin, mutta perjantaina lukema laski noin 89 800 potilaaseen.

Uutiskanava CBS News kertoo, että maan seuraavan presidentin Joe Bidenin koronaryhmän edustajan mukaan koronavirustapausten, sairaalahoitoa vaativien ja koronakuolemien määrän odotetaan kasvavan kiitospäivän jälkeisinä viikkoina. Kiitospäivää vietettiin tällä viikolla.

– Uskomme täysin, että noin viikossa tai kahdessa kiitospäivän jälkeen näemme ensin nousua (korona)tapauksissa, sitten noin viikkoa tai kahta myöhemmin aletaan nähdä kasvua sairaalahoitoa vaativien määrässä, Bidenin koronaryhmään kuuluva lääkäri Celine Gounder kertoi lauantaina CBS Newsille.

– Ja taas viikon tai kahden jälkeen alamme nähdä kuolemia, hän jatkoi.

Oireiden kehittymiseen voi mennä jopa 14 päivää siitä, kun ihminen on altistunut tartunnalle. Tästä syystä Gounder uskoo, että monet kiitospäivää perheidensä tai ystäviensä kanssa viettäneet voivat päätyä sairaalaan tai tehohoitoon joulun ja uudenvuoden aikoihin.

Maan tautikeskus CDC oli juhlapyhän alla ohjeistanut ihmisiä välttämään matkustamista. Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump puolestaan kehotti yhdysvaltalaisia kokoontumaan kiitospäivän viettoon koteihinsa ja uskonnollisiin tilaisuuksiin.

San Franciscoon yöllinen ulkonaliikkumiskielto

Yhdysvaltain länsirannikolla koronavirustapausten määrän kasvu asettaa myös San Franciscon Kalifornian osavaltion viime viikolla asettaman ulkonaliikkumiskiellon piiriin.

Kaupungin pormestarin London Breedin mukaan maanantaina voimaan tulevien rajoitustoimien myötä kaupungin asukkaita kielletään kokoontumasta eri kotitalouksista olevien kanssa iltakymmenen ja aamuviiden välillä.

Lisäksi ei-välttämättömät yritykset joutuvat sulkemaan oviaan. Breedin mukaan jotkut sisätiloissa toimivat yritykset joutuvat sulkemaan ovensa täysin tai rajoittamaan asiakkaidensa määrää jo sunnuntaista lähtien.

– En tiedä, miten olla selkeämpi – tämä on kaikkien vaarallisin aika, minkä olemme kohdanneet tämän pandemian aikana. Älä matkusta tai keräänny muiden kanssa, Breed sanoi Twitterissä julkaisemassaan viestiketjussa.

– Meidän on saatava tämä (tilanne) hallintaan nyt ja meillä ei ole varaa antaa asioiden jatkua tätä rataa.

Kalifornia asetti noin viikko sitten isoon osaan osavaltiota yöllisen ulkonaliikkumiskiellon, mutta muuta osavaltiota paremman koronatilanteensa vuoksi San Francisco vältti tämän rajoituksen.

Myös San Franciscon ulkopuolella sijaitsevassa San Mateon piirikunnassa tartuntatilanne on pahentunut siinä määrin, että samat rajoitukset otetaan nyt käyttöön sielläkin.

Perjantaina osavaltion suurin kaupunki Los Angeles ilmoitti kiristävänsä rajoitustoimia entisestään. Rajoitukset kieltävät tulevina viikkoina kaikki julkiset tai yksityiset kokoontumiset muiden kuin omaan kotitalouteen kuuluvien kanssa.

Rajoitukset eivät kuitenkaan koske uskonnollisia tilaisuuksia ja mielenilmauksia. Näiden osalta kokoontuminen on taattu perustuslaissa. Los Angelesin uusien rajoitustoimien on määrä tulla voimaan maanantaina ja kestää ainakin kolme viikkoa.

Victoria koronatartuntavapaa jo kuukauden päivät

Australiassa Victorian osavaltiossa on selvitty jo 30 päivää ilman uusia koronavirustartuntoja, kertovat australialaislehti Herald Sun ja uutiskanava 7News.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan noin 5 900:sta sunnuntaina raportoidusta koronatestistä yksikään ei antanut positiivista tulosta.

Lehden mukaan osavaltiossa ei ole tällä hetkellä yhtäkään aktiivista koronatapausta. Edellinen koronapotilas kotiutettiin viime viikolla ja osavaltion on nähty toipuneen täysin koronan toisesta aallosta.

Uuden Etelä-Walesin osavaltio poisti Victoriaan liittyvät matkustusrajoituksensa viime viikolla. Queenslandin ja Etelä-Australian on puolestaan määrä avata rajansa tiistaina. Ainoastaan Länsi-Australia ei ole vielä ilmoittanut rajojen avaamisesta osavaltion ja Victorian välillä.

Hyviä koronauutisia saatiin myös Uuden Etelä-Walesin osavaltiosta, jossa ei ole raportoitu paikallisesti saatuja koronavirustartuntoja edellisten 22 päivän aikana. Asiasta kertoo brittilehti Guardian, jonka mukaan tiedot perustuvat paikallista aikaa lauantaina iltakahdeksalta päivitettyihin tilastoihin.

Maahan palanneilla on sen sijaan varmistettu neljä tartuntaa. Osavaltiossa pandemian aikana kirjattujen tartuntojen kokonaismäärä on hieman alle 4 400.

Iso osa Uudesta Etelä-Walesista paahtuu tällä hetkellä 40 lämpöasteen helteessä. Guardianin mukaan osavaltion terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä viilentymään kotonaan, jos siihen on mahdollisuus. Näin vältyttäisiin siltä, että julkisiin sisätiloihin muodostuisi väentungosta, kun ihmiset yrittävät päästä hellettä pakoon ilmastoituihin sisätiloihin.Rannalle tai uima-altaille suuntaavia kehotettiin pitämään 1,5 metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi heidän toivottiin poistuvan paikalta heti uintinsa jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat