Vuoden sana 2022 on valittu
Sanakirjoistaan tutulla yhdysvaltalaisella Merriam-Websterillä on tapana valita vuosittain vuoden sana. Tyypillisesti sana on kulunutta vuotta hyvin kuvaava: esimerkiksi vuonna 2020 sana oli "pandemia", vuonna 2021 puolestaan "rokote". Koronavuosien jälkeen yritys kertoo sivuillaan valinneensa vuoden sanaksi 2022 termin "gaslighting", josta joskus suomen kielessä käytetään suoraa käännöstä kaasuvalotus. Vuoden sanasta uutisoivat useat mediat, kuten The Guardian ja CNN.
Mitä gaslighting nykyään tarkoittaa?
Gaslighting kuvaa nykyään psykologista manipulointia, joka tapahtuu yleensä ajan kuluessa. Tämä saa manipuloinnin uhrin kyseenalaistamaan omien ajatustensa kelpoisuutta, todellisuuden hahmottamista ja jopa omia muistoja. Tyypillisesti gaslighting johtaa itsetunnon ja -varmuuden murenemiseen, epävarmuuteen omasta henkisestä tasapainosta ja riippuvuuteen kaasuvalottajasta.
Merriam-Webster huomauttaa, että viime vuosina termi on kuvannut myös jotain yksinkertaisempaa: toisen törkeää harhaanjohtamista erityisesti oman edun nimissä.
Sana on alkanut elämään myös muualla kuin parisuhdekontekstissa. Esimerkiksi potilaat voivat kokea lääkärin kaasuvalottavan, jos he leimaavat potilaan todelliset oireet lieviksi tai psykologisiksi.
Tiesitkö? Voit käyttää gaslightingia itseesikin – ethän toimi näin?
Lue myös: Tällainen sana puuttuu suomen kielestä täysin
Miksi gaslighting valittiin vuoden sanaksi?
Merriam-Webster kertoo, että haut sanalle gaslighting kasvoivat yrityksen hakukoneessa vuonna 2022 1740 prosenttia edellisvuodesta, ja kiinnostus sanaan säilyi vahvana läpi vuoden.
– Se on sana, joka on noussut niin nopeasti englannin kielessä, ja erityisesti viimeisten neljän vuoden aikana, että se oikeastaan tuli yllätyksenä minulle ja monille meistä, kertoi Merriam-Websterin toimittaja Peter Sokolowski Associated Pressille The Guardianin mukaan.
– Se oli sana, jota haettiin usein joka ikinen päivä vuodessa.
Lue myös: Yksi kirjain tuottaa ongelmia: Osaatko itse lausua sen oikein?
Mistä gaslighting-termi on saanut alkunsa?
Termi on lähtenyt elämään Patrick Hamiltonin vuonna 1938 julkaistun näytelmän sekä siihen perustuvien elokuvien nimestä, Gas Light. Juoni pitää sisällään aviomiehen yrityksen saada vaimonsa uskomaan, että tämä on tulossa hulluksi. Miehen toimet ullakolla saavat talon kaasuvalot himmenemään, mutta mies vakuuttaa vaimolle, että valot eivät himmene, vaan vaimo ei vain voi luottaa omiin havaintoihinsa – todellinen kaasuvalottaja siis.
Lue myös: Tiedätkö, mistä tulee sanonta ”pitäkää tunkkinne”?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Myös Kotimaisten kielten keskus valitsee vuoden sanoja – vuonna 2020 sanat liittyivät vahvasti koronaan
1:13Monet Kotimaisten kielten keskuksen valitsemista vuoden 2020 sanoista liittyivät koronavirukseen.
Lähteet: Merriam-Webster, The Guardian, CNN