Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelujohtajat matkustavat Dohaan Gaza-neuvotteluja varten

Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelujohtajat matkustavat Qatarin pääkaupunkiin Dohaan keskiviikkona keskustelemaan Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä Gazan aseleposopimuksesta. Asiasta kertoi nimettömänä pysytellyt lähde uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns ja Israelin tiedustelupalvelun Mossadin johtaja David Barnea tapaavat Qatarin pääministerin Mohammed bin Abdulrahman al-Thanin.

Yhdysvallat on toiminut Qatarin ja Egyptin kanssa välittäjänä neuvotteluissa, joiden tarkoituksena on saada aselepo Gazaan ja vapauttaa Gazassa olevat panttivangit.

Barnea neuvotteli perjantaina Dohassa qatarilaisten välittäjien kanssa aselevosta ja panttivankien vapauttamisesta.

Hamasin edustaja on ilmaissut äärijärjestön olevan valmis keskustelemaan vankienvaihtosopimuksesta Israelin kanssa ilman lupausta pysyvästä aselevosta Gazassa. Pysyvä aselepo on ollut yksi Hamasin keskeisimmistä vaatimuksista osapuolten välisissä neuvotteluissa, kun taas Israel on toistuvasti torjunut vaatimukset pysyvästä aselevosta.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian sunnuntaina julkaisemassa lausunnossa tähdennettiin, että minkä tahansa sopimuksen tulee mahdollistaa se, että Israel voi palata ja taistella kunnes sen sotilaallisten operaatioiden tavoitteet on saavutettu.

Maanantaina Hamas syytti Netanjahua neuvottelujen vaikeuttamisesta. Lausunnossaan Hamas sanoi Netanjahun "jatkavan lisäesteiden laittamista neuvottelujen eteen".

Lue myös:

    Uusimmat