Yhdysvaltain maahantuloa rajoitettiin jo ennen Trumpia – arkkipiispa Mäkinen ei saanut matkustuslupaa

Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari Mäkinen.Lehtikuva
Julkaistu 16.02.2017 06:29
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Kirkkohallituksen ulkoasian osaston johtaja Erkki Kääriäinen ovat saaneet tuta Yhdysvaltain matkustusrajoituksista jo ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamaa matkustuskieltoa, joka koski seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisia.

Mäkinen ja Kääriäinen yrittivät lentää Yhdysvaltojen kautta Etelä-Amerikkaan työmatkalle viime marraskuussa Barack Obaman kaudella. Yhdysvallat ei myöntänyt ESTA-matkustuslupaa, koska miehet olivat käyneet muutama vuosi aiemmin Somaliassa. 

ESTA

– automaattinen järjestelmä, jota käytetään selvittämään onko henkilöllä oikeus matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia ja varmistaa, ettei matkaan ole lakiin tai turvallisuuteen liittyviä riskejä.

– tarkoituksena on helpottaa Yhdysvaltoihin matkustamista niistä maista, jotka kuuluvat Visa Waiver -ohjelmaan. Maita on 38, ja Suomi kuuluu näihin.

–  Olimme olleet Mäkisen kanssa yhdessä työmatkalla Somaliassa vuonna 2012. Vastasimme ESTA-kysymykseen rehellisesti, että olimme käyneet Somaliassa vuoden 2011 jälkeen. Se tyssäsi sitten siihen, kertoo Kääriäinen.

Sähköisessä ESTA-hakemuksessa kysytään onko henkilö käynyt jossakin näistä maista vuoden 2011 jälkeen: Iran, Irak, Sudan, Syyria, Libya, Somalia tai Jemen.

Yhdysvaltain lähetystöstä kerrotaan, että ESTA-matkustuslupa jää yleensä aina automaattisesti saamatta, jos kysymykseen vastaa kyllä.

– Se, että ei saa ESTA:a ei kuitenkaan tarkoita, etteikö henkilö saisi matkustaa Yhdysvaltoihin. Se tarkoittaa vain, että henkilön täytyy anoa viisumi, kerrotaan Yhdysvaltain suurlähetystöstä.

Kimmo Kääriäinen kertoo, että heillä ei ollut arkkipiispan kanssa aikaa hakea viisumia, sillä matkasuunnitelmat olivat muuttuneet äkisti.

– Lentoyhtiön lakon takia tarvitsimme uuden reitityksen Etelä-Amerikkaan nopealla aikataululla. Olisimme menneet Miamin kautta, mutta se ei sitten onnistunutkaan.

– Olen kyllä käynyt Yhdysvalloissa senkin jälkeen, kun olin vieraillut Somaliassa vuonna 2012 eli kovin vanha tämä sääntö ei ole, Kääriäinen toteaa.

Yhdysvallat nimesi seitsemän maata (Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syyria ja Jemen) "huolta herättäviksi" jo vuonna 2015, kun Yhdysvaltain lakia muutettiin ja muun muassa viisumikäytäntöjä tiukennettiin. Donald Trump puolestaan asetti maahantulokiellon näiden maiden kansalaisille. Liittovaltion tuomari puolestaan kumosi Trumpin asettaman kiellon. Asiasta kiistely jatkuu Yhdysvalloissa edelleen.

1:27img

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat