Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan kuuleminen aloitettiin tänään.
Yhdysvaltin seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin Brett Kavanaugh'n nimityskuuleminen on alkanut senaatissa riitaisesti.
Demokraatit vaativat vielä tänään senaattikäsittelyn lykkäämistä, sillä Kavanaughiin liittyvät 42 000 sivun dokumentit toimitettiin heille vasta eilisen aikana luettavaksi.
Käsittelyä ei kuitenkaan suostuttu lykkäämään, ja tänään se aloitettiin hyvin sekavissa tunnelmissa. Paikalla olleita mielenosoittajia kannettiin ulos salista ja eräs republikaanisenaattori kuvaili tunnelmaa "rahvaiden rähinöinniksi".
Yhdysvalloissa pelätään korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan muun muassa heikentävän aborttioikeuksia ja niin kutsuttua Obamacare-terveydenhuoltouudistusta.
Ei kätellyt kouluampumisen uhrin isää
Tunnelma senaatissa kävi ajoittain lähempänä rähinää kuin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan kuulemista, totesi republikaanisenaattori John Cornyn.
Cornyn ei ollut ainoa tilaisuudessa järkyttynyt.
Fred Guttenberg, yksi Floridan kouluampumisessa kuolleen lapsen vanhemmista, oli myös senaatissa paikalla. Hänen twiittinsä on aiheuttanut Yhdysvalloissa suuren järkytyksen.
Mies kertoo kävelleensä Kavanaughin luokse, tarjonneensa kättänsä kättelyä varten ja kertoneensa olevansa Floridan kouluampumisessa kuolleen tytön isä.
Guttenbergin mukaan Kavanaugh käänsi miehelle selkänsä ja käveli pois tilanteesta.
Jos twiitti ei näy, näet sen täältä.
Nimitys melkein varma
Presidentti Donald Trumpin nimittämä Brett Kavanaugh tunnetaan erittäin vanhoillisena tuomarina.
Yhtenä syynä presidentin tuomarinimitykseen pidetään Kavanaughin mielipiteitä presidentin virkasyytteistä.
Venäjä-sotkussa ryvettynyt Trump voisi korkeimman oikeuden tuomarin nimityksen jälkeen huokaista helpotuksesta, sillä Kavanaugh on aiemmin kertonut kannattavansa sitä, ettei istuvaa presidenttiä voisi asettaa virkasyytteeseen.
Kavanaughin valinta korkeimman oikeuden tuomariksi on jo nyt lähes varma, sillä senaatissa nimitykseen tarvitaan vain yksinkertainen enemmistö. Se Kavanaughilla on jo takanaan.
Korkeimman oikeuden tuomareista enemmistö on konservatiiveja.