Yhdysvaltain senaatti on päättänyt nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti saaden väliaikaisen ratkaisun demokraattien ja republikaanien väliseen kiistaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.
Senaatin äänestyksessä hyväksytty velkakaton nosto tarvitsee CNN:n mukaan vielä edustajainhuoneen hyväksynnän ennen kuin se voidaan lähettää eteenpäin presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.
Yhdysvaltojen tämänhetkinen velkakatto on 28 400 miljardia dollaria. Mediatietojen mukaan poliitikot sopivat, että velkakattoa nostettaisiin 480 miljardilla dollarilla. Sen ansiosta Yhdysvaltain liittovaltio pystyisi hoitamaan sitoumuksensa joulukuun alkupäiviin saakka.
Velkakaton nosto meni senaatissa läpi äänin 50–48. Kaikki 50 demokraattisenaattoria tukivat päätöstä, kun taas 48 republikaania oli nostoa vastaan. Republikaanisenaattoreista kaksi jätti äänestämättä.
Edustajainhuoneessa velkakaton nostaminen sai demokraateilta 219 kyllä-ääntä. Yksikään republikaanien 206 kongressiedustajasta ei tukenut nostoa.
Velkakaton nostaminen joulukuuhun asti tarkoittaa sitä, että demokraateilla ja republikaaneilla voi olla jälleen muutamien viikkojen kuluttua edessään riita velkakatosta.
Kongressi arvioi aiemmin, että päivitetty velkakatto saavutettaisiin joulukuun kolmanteen päivään mennessä. Ekonomistien arviot ovat kuitenkin jokseenkin myönteisempiä, ja uuden velkakaton uskotaan tulevan vastaan joulukuun puolivälin tai tammikuun alun tienoilla.
Lue myös: Yhdysvalloissa sopu: Velkakattoa hinattiin taas ylöspäin
Rahat olisivat voineet loppua reilun viikon päästä
Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer kertoi torstaina, että senaatin johtavat poliitikot olivat päässeet sopuun liittovaltion velkakaton nostamisesta joulukuuhun asti.
Demokraattien ja republikaanien välinen sopu alkoi näyttää mahdolliselta keskiviikkona, kun senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ehdotti väliaikaista ratkaisua velkakaton nostamisesta.
Valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti aiemmin, että jos kongressi ei tee päätöksiä velkakatosta, voivat liittovaltion rahat loppua 18. lokakuuta mennessä. Aiemmin viikolla Yellen kertoi CNBC-kanavalla uskovansa, että sitoumusten laiminlyönnin seurauksena Yhdysvaltojen talous ajautuisi taantumaan.
Lue myös: Yhdysvalloissa valtion velkakatto uhkaa taas – onko myyttisessä tuhannen miljardin dollarin platinakolikossa pelastus?
Tiedot kiistan väistymisestä siivittivät osakekursseja
Tiedot velkakattoa koskevan kiistan väistymisestä siivittivät osakekursseja Yhdysvalloissa. Teollisuuspainotteinen Dow Jones -osakeindeksi oli New Yorkin pörssin sulkeutuessa koholla prosentin verran ja laajapohjainen S&P 500 puolestaan 0,8 prosenttia.
Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli vahvistunut 1,1 prosenttia.
Kyse on jo sovittujen sitoumusten pitämisestä
Liittovaltion velkakatosta päätettiin noin 80 vuotta sitten. Kattoa on kuitenkin nostettu sittemmin kymmeniä kertoja. Tavallisesti nostot ovat saaneet molempien puolueiden tuen, eikä niihin ole liittynyt mitään draamaa.
Tällä kertaa republikaanipäättäjät kuitenkin ovat pistäneet vastaan ja kieltäytyneet tukemasta Bidenin verotukseen ja menoihin liittyviä suunnitelmia, joita republikaanit kuvailevat "holtittomiksi".
Todellisuudessa velkakaton nostamisella ei anneta hyväksyntää uusille menoille. Sen sijaan sillä on määrä vain varmistaa, että valtio saa maksettua ne kulut, joista republikaanit ja demokraatit ovat jo aiemmin sopineet.
Samaista asiaa painotti tiistaina myös edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi. Hän painotti noston liittyvän aiemmin sovittuihin sitoumuksiin, joihin kuuluvat muun muassa viime vuonna edellisen hallinnon aikaan hyväksytyt koronatuet.
– Vain kolme prosenttia nykyvelasta, jota nyt käsittelemme, on syntynyt Bidenin aikana, Pelosi alleviivasi.
Kongressissa on myös vaadittu enenevässä määrin sitä, että velkakaton nostaminen siirrettäisiin pois puoluepolitiikan piiristä ja asia jätettäisiin jatkossa valtiovarainministeriön päätettäväksi. Pelosin mukaan ehdotusta kohtaan vaikuttaisi olevan jonkin verran kiinnostusta molemmissa puolueissa.