Yhdysvaltojen kymmenien miljardien tuki Ukrainalle uhkaa tyssätä

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies, republikaani Mike Johnson varoitti maanantaina, että valtava ulkomaanapupaketti muun muassa Ukrainalle tuskin pääsee republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen äänestykseen tällä viikolla.

Senaatti puolsi alustavasti kaikkiaan 95 miljardin dollarin eli noin 88 miljardin euron suuruista lakipakettia sunnuntaina. Kaikkiaan paketista jopa 60 miljardia dollaria eli noin 55,6 miljardia euroa menisi Ukrainalle. Loput jaettaisiin Israelille ja Taiwanille.

Senaatin on määrä äänestää lakipaketista virallisesti vielä tällä viikolla. Jotta paketti hyväksyttäisiin, se tarvitsisi myös edustajainhuoneen tuen. Jo aiemmin spekuloitiin, päästääkö Johnson pakettia ylipäätään edustajainhuoneen äänestykseen.

Paketissa ei ole nyt mukana Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa paljon hiertävää maahantulon tiukennusta vaativaa osuutta. Se sisältyi aiempaan ehdotukseen, mutta republikaanipuolue oli paketin sisällöstä erimielinen.

Sovusta neuvoteltu kuukausia

Entinen presidentti, republikaanien todennäköinen tämän vuoden presidenttiehdokas Donald Trump on vaatinut kovaäänisesti tukipaketin torppaamista, jos maahanmuuttopolitiikkaan ei saada laajoja tiukennuksia. Jo edellisen ehdotuksen tiukennukset olivat yhdysvaltalaismedian mukaan poikkeuksellisen kovia. Republikaaneille se ei kuitenkaan käynyt.

Miljardituen saattamisesta täytäntöön on neuvoteltu puoluerajat ylittävillä kokoonpanoilla kuukausia.

Tuki vapauttaisi Ukrainalle muun muassa ammuksia ja aseita, kun maan taisteltu Venäjän hyökkäyssotaa vastaan on kestänyt kohta kaksi vuotta. Hyökkäyksen vuosipäivä on 24. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat