Kiina ja Venäjä varoittavat Yhdysvaltoja siitä, että sotilaalliset jännitteet ovat kasvaneet Yhdysvaltojen ohjustestin jälkeen.
Myös riski asekilpavarustelun alkamisesta on noussut, maat sanovat. Yhdysvallat ilmoitti maanantaina testanneensa keskimatkan ohjusta.
Yhdysvaltojen mukaan testattu ohjus oli maasta laukaistu risteilyohjus, joka osui tarkasti kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.
Testi toteutettiin sunnuntaina San Nicolasin saarella Los Angelesin edustalla vain muutama viikko sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli irtautunut keskimatkan ohjuksia sääntelevästä INF-sopimuksesta. Se oli solmittu Venäjän kanssa kylmän sodan aikana.
Sopimus kielsi kaikki maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantama on 500–5 500 kilometriä.
– Yhdysvallat on selvästi ottanut kurssin kohti pahenevia sotilaallisia jännitteitä. Me emme reagoi provokaatioihin, Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoo venäläiselle uutistoimisto Tassille.
– Me emme salli sitä, että meidät vedetään mukaan kalliiseen asekilpavarusteluun, hän sanoo.
Testillä negatiivisia vaikutuksia turvallisuudelle
Ryabkovin mukaan testit näyttävät sen, että Yhdysvallat on valmistellut ohjuksia jo kauan ennen kuin se virallisesti vetäytyi sopimuksesta.
Kiinan ulkoministeriön tiedottaja puolestaan sanoi, että ohjustesti laukaisee uuden kierroksen asekilpavarustelussa ja johtaa sotilaallisen vastakkainasettelun pahenemiseen.
Tiedottaja varoitti, että testillä on vakavia negatiivisia vaikutuksia kansainväliselle ja alueelliselle turvallisuudelle.
Kiinan mukaan Yhdysvaltojen pitäisi luopua kylmän sodan aikaisesta mentaliteetistaan ja tehdä enemmän asioita, jotka edistävät kansainvälistä ja alueellista rauhaa sekä levollisuutta.