Tulitauko antaa toivoa nälänhädän partaalla eläville jemeniläisille jo vuosia kestäneen sodan loppumisesta.
Jemenin sodan osapuolet ovat sopineet tulitauosta, kertoi YK perjantaina. Lauantaina voimaan astuvan tulitauon kestoksi sovittiin aluksi kaksi kuukautta, mutta sen kerrotaan olevan myös pidennettävissä yhteisellä sopimuksella.
Jemenin brutaalissa konfliktissa on kuollut satojatuhansia ihmisiä ja miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla.
YK:n erityislähettiläs Jemenissä Hans Grundberg sanoi perjantaina julkaistussa lausunnossaan, että sodan osapuolet ovat hyväksyneet ehdotuksen muun muassa keskeyttää kaikki sotilaalliset ilma-, maa- ja merioperaatiot Jemenissä ja sen rajoilla sekä sallia kaupallisten lentojen operoinnin Sanaan lentokentälle ja sieltä pois ennalta sovittuihin kohteisiin.
Grundberg huomautti tulitauon olevan "ensimmäinen ja kauan odotettu askel".
– Kaikki jemeniläiset naiset, miehet ja lapset, jotka ovat kärsineet suunnattomasti yli seitsemän vuoden sodan ajan, eivät odota mitään vähempää kuin sodan loppumista. Osapuolet eivät voi tarjota mitään vähempää.
Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi Twitterissä, että tulitauon on oltava ensimmäinen askel sodan loppumiseksi. Samoin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on lausunnossaan vaatinut sodan loppumista, ja Britannian pääministeri Boris Johnson vetoaa Twitterissä kestävän poliittisen ratkaisun puolesta.
Jopa neljä viidestä jemeniläisestä tarvitsee apua selvitäkseen
Sodasta on käyty keskusteluja Saudi-Arabiassa, joka on johtanut Jemenin hallitusta tukevaa liittoumaa sodassa Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan maaliskuusta 2015 alkaen. Huthikapinalliset olivat kieltäytyneet osallistumasta keskusteluihin vihollisen alueella, mutta viime viikolla ryhmä yllättäen tarjosi mahdollisuutta väliaikaiseen tulitaukoon ja vankien vaihtoon.
Liittouma ilmoitti myöhemmin, että se keskeyttää sotilastoimet Jemenissä muslimien pyhän kuukauden ramadanin ajaksi.
Huthikapinalliset ovat pitkään vaatineet, että Saudi-Arabian johtama liittouma lopettaa vuodesta 2016 voimassa olleen ilma- ja merisaarron ennen neuvotteluita.
Jemenin runneltu talous ja monimutkainen poliittinen tilanne sekä sotilasasiat ja humanitaarinen apu ovat esillä meneillään olevissa keskusteluissa. YK:n Grundberg on luvannut jatkaa neuvotteluita osapuolten kanssa tulitauon ajan tavoitellakseen pysyvää aselepoa.
Jemenin 30 miljoonaa ihmistä kaipaavat kipeästi apua. Neljä viidesosaa väestöstä tarvitsee jonkinlaista avustusta selvitäkseen.
YK on varoittanut, että vuoden 2022 loppupuoliskolla jopa 19 miljoonaa ihmistä Jemenissä saattaa tarvita ruoka-apua.