YK:n Vihreä ilmastorahasto (GCF) on ilmoittanut hyväksyneensä ensimmäiset ilmastoavustukset kehittyville maille. Yli 142 miljoonan euron avustus on osoitettu kahdeksalle hankkeelle kuudessa maassa.
Ensimmäiset avustuksen saajat ovat Peru, Malawi, Senegal, Bangladesh, Fidzhi ja Malediivit.
Avustuksilla halutaan auttaa valtioita siirtymään fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energialähteitä sekä varautumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin hirmumyrskyihin, kuivuuteen, tulviin ja merenpinnan nousuun.
– Rahasto on nyt todella toiminnassa, ja olen varma, että lähitulevaisuudessa rahoitetaan paljon suurempia hankkeita, kertoi Vihreän ilmastorahaston johtokunnan varapuheenjohtaja Henrik Harboe.
Pariisissa alkaa kolmen viikon kuluttua ilmastokokous, jonka aikana on tarkoitus saada aikaan uusi kansainvälinen sopimus ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
YK:n ympäristöohjelma (UNEP) varoitti perjantaina, että liki 150 valtion lupaukset kansallisista ilmastotoimista ovat "kaikkea muuta kuin riittävät" pysäyttämään vaarallista ilmaston lämpenemistä. Vapaaehtoiset lupaukset kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi muodostavat vain kolmanneksen siitä määrästä, mikä tarvittaisiin vuoteen 2030 mennessä, sanotaan UNEPin raportissa.
– Lupaukset eivät riitä rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousua 2 asteeseen, kuten on suositeltu, huomautta UNEPin johtaja Achim Steiner.
YK:n ilmastokokous Pariisissa alkaa 30. marraskuuta. Paikalle saapuu yli 80 valtion päämiehet, muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping.
Ilmastokokouksen takia Ranska ottaa käyttöön rajatarkastukset.