Khartumin asukkaat ovat loukussa taisteluiden keskellä ja kärsivät elintarvikkeiden pulasta.
Sudanissa ei ole nähty mitään merkkejä siitä, että taistelut maan asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä olisivat hiipuneet. Asiasta kertoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin tiedottaja BBC:n mukaan.
Alueelle oli yritetty järjestää vuorokauden pituista tulitaukoa, joka näyttää epäonnistuneen. Tulitauon oli tarkoitus alkaa tiistai-iltana kuudelta paikallista aikaa eli Suomen aikaa iltaseitsemältä.
Tulitauon tarkoituksena oli toimittaa lääkkeitä ja elintarvikkeita taisteluiden keskellä loukussa oleville siviileille. Taisteluita on käyty pääkaupunki Khartumin keskustassa siviilien asuinalueilla. Kaupungissa kuultiin räjähdyksiä ja laukauksia myöhään tiistaina.
– Emme ole nukkuneet neljään päivään, kommentoi uutistoimisto AFP:lle Khartumin asukas Dallia Mohamed Abdelmoniem, joka kertoi perheensä värjöttelevän sisätiloissa mielenterveyttään varjellen.
Kaupungissa olevilta ihmisiltä ruoka ja vesi ovat käyneet vähiin.
– Tajusimme nopeasti, että kuolemme joko luoteihin tai nälkään, totesi New York Timesille kaupungissa vanhempiensa ja veljensä kanssa asuva Abdeel Ibrahim, 20.
AFP:n toimittajien mukaan osa kaupungin asukkaista pyrkii käyttämään harvoja hiljaisia hetkiä taisteluissa paetakseen busseilla, jotka vielä kulkevat.
Taisteluiden uhrimäärän pelätään olevan kerrottua suurempi
Vaikka RSF-joukkojen johtaja julisti tulitauon sopimisesta, tämän sotilaat eivät näyttäneet herkeävän hyökkäyksistä asevoimia vastaan tiistaina illalla, kertoi New York Times.
Sudanin asevoimia komentaa maassa valtaa pitävä kenraali Abdel Fattah al-Burhan, jota vastustavia RSF-joukkoja komentaa kilpaileva kenraali Mohamed Hamdan "Hemeti" Dagalo. RSF nousi janjaweed-taistelijoiden keskuudesta. Janjaweedit surmasivat aikoinaan Darfurin alueella kymmeniätuhansia ihmisiä.
Maassa viikkojen ajan kiristynyt poliittinen valtataistelu puhkesi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi lauantaina. YK:n tietojen mukaan taisteluiden seurauksena on kuollut ainakin noin 200 ihmistä ja ainakin toistatuhatta on haavoittunut. Todellisen uhrimäärän pelätään olevan paljon suurempi, sillä monet eivät ole päässeet sairaaloihin saamaan hoitoa. Haavoittuneita hoitavat kaupungin sairaalat kärsivät elintärkeiden lääketarpeiden pulasta.
Tulitaisteluiden ohella konfliktissa on tehty myös ilmaiskuja ja ammuttu tykistötulta. Sudanin taisteluiden pelätään laajenevan täysimittaiseksi sisällissodaksi, joka vaikuttaisi myös naapurimaihin.
Suurikokoisen Keski- ja Pohjois-Afrikan maan naapureita ovat muun muassa siitä vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan sekä Etiopia ja Egypti.