-Ensinnäkin on ymmärrettävä asian mittasuhteet: Puhumme suurimmasta väestöliikkeestä sitten toisen maailmansodan. Noin 12 miljoonaa ihmistä on paennut joko Syyrian sisällä tai lähtenyt pakolaiseksi ulkomaille, toteaa YK:n kehitysjärjestö UNDP:n Syyria-koordinaattori Gustavo Gonzales.
Gonzales vierailee parhaillaan Suomessa osallistuakseen ulkoministeriön tapaamisiin sekä mm. Maailma kylässä -tapahtumaan lauantaina.
Kansainvälinen ISISin vastainen liittouma on toistaiseksi epäonnistunut Syyriassa. Ääri-islamilainen järjestö ISIS on edennyt yhä uusille alueille, ja se hallitsee käytännössä jo puolta Syyriasta. Samaan aikaan siviilit pakenevat kiihtyvään tahtiin kohti Eurooppaa. Tämä näkyy mm. Välimerellä. Pakolaistulvasta huolimatta YK:n mukaan ilmiön laajuus ei ole vielä täysin uponnut eurooppalaisten tajuntaan.
- Jos mietitään lukuja, eräissä maissa mietitään parhaillaan 30 000 pakolaisen ottamista, vaikka pakolaisia on kaikkiaan kymmeniä miljoonia. Mielestäni Euroopan on osoitettava enemmän solidaarisuutta, Gonzales korostaa.
Tällä hetkellä nimenomaan Syyrian naapurimaat kantavat ylivoimaisesti raskaimman osan pakolaisongelmasta.
- Turkista löytyy kaupunkeja, joissa on sata tuhatta asukasta ja toinen sata tuhatta pakolaisia. Esimerkiksi Libanonissa puolestaan on tällä hetkellä 25 prosenttia väestöstä lähtöisin Syyriasta. Gonzales kuvailee.
- Se on suhteessa sama asia, kuin jos Suomen rajojen yli vyöryisi jostain syystä miljoona pakolaista.