"Halusin enemmän kuin minulla oli varaa ostaa. Vanhempien kuukausiraha ei riittänyt, ja pikavipit olivat juuri tulleet."
Näin kertoo velkakierteensä alusta toimittaja, radiojuontaja ja yrittäjä Renaz Ebrahimi, joka 18-vuotiaana lukiolaisena päätti helpottaa taloustilannettaan pikavipeillä.
Yhdestä ainoasta seurasi pitkä velkakierre.
– Halusin Adidaksen takin. Otin kännykällä muutaman sadan euron pikavipin, mutta kun eräpäivä tuli, en pystynyt sitä maksamaan. Otin toisen pikavipin maksaakseni edellisen pois, ja pian olin oravanpyörässä.
Pahimmillaan velkaa oli tuhansia euroja.
– Ei ehkä mikään valtava summa, mutta siinä vaiheessa kun ei ole mitään säännöllisiä tuloja, se tuntui maailmanlopulta. Summat tuplautuivat nopeasti, kun joutui koko ajan hakea aina vaan isompia summia, hän kertoi SuomiAreena-tapahtuman rahakeskustelussa.
Vanhemmat pelastivat
Ebrahimi kertoi joidenkin kuukausien jälkeen velastaan vanhemmilleen. Vanhemmat suostuivat maksamaan lainan pois, mitä Ebrahimi ei kuitenkaan pidä parhaana keinona auttaa pulassa olevaa nuorta.
– Toki kaikesta rahankäyttöön liittyvästä möhlimisestä oppii, ja itselleni rahaan liittyy jatkuvaa keskustelua.
Ebrahimin mukaan samanlainen ajattelutapa, kuin mikä johti hänen velkaantumiseensa, on myös nykypäivän nuorten keskuudessa.
– Instagram-tilit ovat täynnä ihmisiä, joilla on paljon ja jotka näyttävät, että heillä on rahaa ja tavaraa. Olen puhunut nuorille Puhu rahasta -kampanjan myötä nuorille ja kyselyitä on tullut. Ohjeeni on, että pitää puhua ja hakea apua, kun tuntuu, että asiat eivät ole hallinnassa.
Ebrahimi ryhtyi muutamia vuosia sitten yrittäjäksi, mikä on opettanut uudenlaista, taloudellista ajattelua.
– Olen itse kurdikulttuurista, jossa muuten puhutaan paljon, mutta rahasta ei niinkään. Halutaan näyttää, että menee hyvin. Vaikka koti menisi, kultakorut säästetään, hän naurahtaa kärjistäen.
1:12
Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi