Yksityinen sosiaalipalveluala ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon – "Häpeällistä maksaa samasta työstä pienempää palkkaa kuin julkisella sektorilla"

Ammattiliitot ovat julistaneet yksityiselle sosiaalipalvelualalle kaksi viikkoa kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Kielto vaikuttaa yli 70 000 työntekijään.

Koko yksityistä sosiaalipalvelualaa koskeva kielto alkaa tiistaina 2. toukokuuta kello 13 ja päättyy tiistaina 16. toukokuuta kello 13.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa esimerkiksi yksityisiin päiväkoteihin, lastensuojelulaitoksiin, vanhusten palvelutaloihin, mielenterveys- ja vammaispalveluyksikköihin, päihdehuollon yksiköihin, ensi- ja turvakoteihin sekä kotipalveluihin. Kaikkiaan sopimuksen piiriin kuuluu yli 72 000 työntekijää.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöihin kuuluvat Tehya, SuPeria ja Ertoa edustava Sote, JHL, Talentia sekä Jytyä, PRO:ta ja STHL:ää edustava Salli. Työntekijäjärjestöt keskeyttivät työehtosopimisneuvottelut tuloksettomina perjantaina 28. huhtikuuta. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta.

”Häpeällistä”

Ammattiliittojen mukaan palkkataso on jäänyt yksityisellä sektorilla huomattavasti jälkeen julkisen sektorin palkoista. Esimerkiksi Tehy kertoo, että palkkaero julkiseen sektoriin on tehtävästä riippuen 150–400 euroa.

– On häpeällistä, että yksityisellä sektorilla maksetaan samasta tai yhtä vaativasta työstä pienempää palkkaa kuin julkisella sektorilla. Uhkana on, että osaava henkilöstö pakenee alalta tehtäviin, joissa on vähemmän kuormitusta ja työn arvostus näkyy myös palkassa. Mikäli työnantajapuoli ei halua varmistaa alan houkuttavuutta, miten sitten pärjäämme entisestään pahenevan työvoimapulan kanssa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Työnantajaa edustaa neuvotteluissa Hyvinvointiala HALI ry.

– Pidän nyt ilmoitettuja työtaistelutoimia valitettavina. Niiden kohteena on satoja tuhansia hoivaa tarvitsevia asiakkaita, kuten vanhuksia sekä yksityisissä päiväkodeissa käyviä lapsia. Työnantaja on tarjonnut työntekijäjärjestöille yleisen linjan ylittävää palkankorotusta, joka olisi kahdessa vuodessa 9,2 prosenttia. Tämä tarjouksemme ei työntekijäpuolelle kuitenkaan riittänyt, HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat