Yhä useampi netin selailija valitsee Googlen sijasta yksityisen hakukoneen, joka ei seuraa käyttäjän toimia eikä myy tietoja mainostajille.
Oletko koskaan pysähtynyt ihmettelemään, miksi näet nettiä selatessasi joka puolella lenkkitossumainoksia juuri silloin, kun entiset tossusi ovat hajonneet?
Syy on yksinkertainen. Uusia lenkkitossuja googlatessasi hakukoneesi keräsi kaikki tiedot hauistasi ja möi ne eteenpäin kolmansille osapuolille. Joten sen lisäksi että mainoksissasi kaupitellaan nimenomaan lenkkitossuja, saattavat mainokset ohjata sinut lenkkariostoksille juuri naapurikorttelissasi sijaitsevan urheiluliikkeen alemyyntiin.
Onko tämä hyvää palvelua vai ahdistava loukkaus yksityisyyttä vastaan? Riippuu tulkitsijasta, mutta juuri kyseisestä syystä Googlesta käy tällä hetkellä joukkokato erilaisten yksityisten hakukoneiden pariin. Niistä esimerkkeinä käyvät maailmanlaajuinen DuckDuckGo sekä kotimainen fi.fi hakukone.
Mutta onko Google kuitenkin maailman paras hakukone?
Ei ole. Se on silti onnistunut nappaamaan hakukoneiden ykkössijan lähes huomaamattamme. Tietojen hakemiseen tulee esimerkiksi helposti käyttäneeksi verbiä ”googlettaa”, vaikka termillä ei tietoisesti viittaisi nimenomaan Googlen käyttämiseen.
Yksi Googlen salaisuuksista piilee sen kyvyssä tuottaa käyttäjää miellyttäviä tuloksia. Google muistaa käyttäjän henkilökohtaisen hakuhistorian ja tietää, mitä linkkejä hän on aiemmin klikannut. Google myös tarjoaa ensimmäisenä sivuja, joita on klikattu eniten - eli ei niitä, jotka antavat hakuun faktisesti oikeimman vastauksen.
Eri hakukoneet voivat tarjota hakuihin hyvinkin erilaisia vastauksia. Tämän asian voi todeta esimerkiksi Ylen artikkelista, jossa haettiin mokkapalareseptiä 9 hakukoneella.
Miten omaa yksityisyyttään voi suojella netissä?
Jos et halua jakaa tietoa internet-käyttäytymisestäsi, kannattaa ensimmäisenä siirtyä käyttämään yksityistä hakukonetta sekä mahdollisesti myös vpn-yhteyttä.
Yksityiset hakukoneet eivät talleta käyttäjistään mitään tietoja, ja ne käyttävät evästeitä vain tarvittaessa. Yksityinen haku ei siis tarkoita incognito-tilaa, sillä vaikka incognito-tilassa surffaillessa tietoja ei tallennu selaushistoriaan, ovat ne kuitenkin istunnon aikana näkyvissä kolmansille osapuolille.
Näin toiminnot voidaan edelleen liittää tiettyyn käyttäjätiliin - esimerkiksi Facebookiin.
VPN antaa parhaan suojan nettiselaajalle
VPN-palvelun käyttö on järein ase oman yksityisyyden sekä turvallisuuden lisäämiseksi netissä. Lyhenne tulee sanoista Virtual Private Network, eli virtuaalinen yksityisverkko. VPN-yhteyden ehkäpä ainoa haittapuoli on nettiyhteyden hidastuminen. Tämän voi testata helposti tekemällä netin nopeustestin.
Tavallisesti nettiä käyttäessä yhteys syntyy internet-palveluntarjoajan kautta. Palveluntarjoaja voi käytännössä nähdä kaikki käyttäjän tekemät toimet ja luovuttaa esimerkiksi selaushistorian mainostajille tai vaikkapa viranomaisille. Ja mikäli käyttäjä toimii julkisen WiFi-verkon kautta, on asema entistä haavoittuvaisempi.
VPN-palvelu siirtää käyttäjän eräänlaisen suojatun putken sisään ja lisäksi naamioi hänen IP-osoitteensa. Näin selaajan henkilöllisyys sekä toiminta jäävät täysin hänen omaksi tiedokseen.