Yle: Leila-vaimo antoi miehelleen Juhani Palmulle vielä viimeisen lahjansa ennen tämän kuolemaa

Taiteilija Juhani Palmu kuoli 26. kesäkuuta. Ylen mukaan hänen vaimonsa Leila Palmu kokosi miehelleen taidegallerian tämän teoksista vielä viimeisenä lahjana rakkaalleen. 

Yle seurasi edesmenneen taiteilijan Juhani Palmun viimeisiä hetkiä ja taltioi ne Perjantai-dokkariksi nimeltään Hyvästi, solvattu mestari. Juhani kuoli 79-vuotiaana 26. kesäkuuta. 

– En ollut Juhanin rinnalla, en halunnut nähdä kuolemaa. Sairaanhoitaja soitti minulle juuri, joka oli hänen rinnallaan loppuun asti. Sairaanhoitaja sanoi Juhanin lähteneen rauhassa ja levollisena, Juhanin vaimo Leila Palmu kertoi kyynelehtien kesäkuussa MTV Uutisille. 

Yle kertoo, että kun Juhani joutui ennen kuolemaansa sairaalaan, Leilalla oli vielä toive siitä, että tämä pääsisi vielä kerran kotiin. Leila kokosikin pariskunnan kotiin ystävien ja läheisten avulla teoksia retrospektiivikseksi taidegalleriaksi, joka toimi myös 80-vuotisjuhlanäyttelynä. Tämä oli vaimon viimeinen lahja aviomiehelleen. Leila esitteli näyttelyn pyörätuolissa istuvalle Juhanille vielä ennen tämän kuolemaa.

Ylen mukaan gallerian takaseinällä oli Juhanin muista teoksista poikkeava maalaus, jossa istuu nainen sikaria poltellen. Kun Sikaritauko-nimistä taulua katsoo lähemmin, voi nähdä sen poikki kulkevat viillot. 

Pariskunta kertoi Ylelle, että heille tuli usein tauluun liittyen riitaa, ja yhden riidan päätteeksi Juhani tuhosi teoksen puukolla. Se kuitenkin korjattiin. 

80-vuotispäivänä piti järjestää isot juhlat

Juhani oli saattohoidossa ennen kuolemaansa, ja Leilan mukaan toivo alkoi hiipua juhannuksen aikana, kun Juhanin tila huononi. 

Juhani olisi täyttänyt 8. heinäkuuta 80 vuotta, ja silloin oli tarkoitus pitää isot juhlat. 

– Varmaan ainakin 300 ihmisistä on tulossa, Juhani vihjasi MTV Uutisille elokuussa 2023. 

– Juhani antoi lupauksen, että elää vielä 80-vuotiaaksi. Meillä on iso piha ja iso talo, järjestämme hyvät juhlat. Kokki on jo sovittu, Leila jatkoi tuolloin.

Juhanin syntymäpäivänä hänen ja Leilan parisuhde olisi täyttänyt 20 vuotta. 

Lue myös:

    Uusimmat