Yle: Mykkäsen mukaan Isis-leirin naiset pidätetään, jos he palaavat Suomeen – "Ovat syvästi radikalisoituneita"

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vahvistaa Ylelle, että Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista. Ylen aiemman kertoman mukaan näistä suomalaisista 11 on naisia ja 33 lapsia.

Kai Mykkäsen mukaan monet leiriin jääneet naiset ovat syvästi radikalisoituneita, eikä heitä olla palauttamassa Suomeen. Jos täysikäiset Suomen kansalaiset palaavat leiriltä Suomeen, heidät pidätetään, toimitusministeristön sisäministeri sanoo.

Mykkänen sanoo Ylelle toivovansa, että naiset tuomittaisiin kansainvälisessä tuomioistuimessa.

"Lasten tilanne traaginen"

Mykkänen pitää Syyriassa al-Holin leirillä asuvien suomalaislasten tilannetta traagisena.

– Lapset eivät ole valinneet syntymäpaikkaansa eivätkä vanhempiaan. Lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalta on katsottava, että heillä on oikeus apuun riippumatta vanhempiensa virheistä.

–  Meillä ei ole lastensuojelun toimivaltaa Syyriassa, eli lapsia ei voida määrätä huostaan otettaviksi väkisin ilman vanhempien lupaa, Mykkänen toteaa.

Mykkäsen mukaan leirin lasten joukossa on monenlaisia tapauksia.

– On myös 16–17-vuotiaita Isis-taistelijoita, jotka voivat väittää olevansa Suomen kansalaisia, mitä on lähdettävä tutkimaan. Myös sitä täytyy tutkia, ovatko he 15 vuotta täytettyään syyllistyneet rikosoikeudellisesti terroristiseen toimintaan, ministeri toteaa.

–  Valitettavasti suomalaislasten joukossa on myös tapauksia, joissa vanhemmat ovat naittaneet alaikäisiä lapsiaan eteenpäin tai lähettäneet heitä taistelijoiksi.

Ministeriöt selvittelevät parhaillaan yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa, millä tavalla leirien lapsia voitaisiin turvallisesti saattaa kotimaidensa viranomaisten haltuun.

–  Koska tilanne on uusi, linjauksia on todennäköisesti tehtävä valtioneuvostossa. Olisi luontevaa, että linjaukset tekee uusi hallitus.

"Aikuisille lähtö Syyriaan on ollut oma valinta"

Hallitusneuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on samoilla linjoilla Mykkäsen kanssa Isis-leirillä olevien suomalaisnaisten suhteen.

Rinteen mukaan asiaa selvittämään tarvitaan kansainvälinen tuomioistuin. Hän kommentoi asiaa torstaina illalla Ylen tentissä.

Rinne sanoi myös, että Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan riippumatta siitä, mitä ulkomailla on tapahtunut.

Kansainvälisen tuomioistuimen tarpeesta vallitsi puheenjohtajien keskuudessa jonkinlainen yhteisymmärrys. Esimerkiksi keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo kiirehtivät kuitenkin toteamaan, että aikuisille lähtö Syyriaan on ollut oma valinta eikä heitä toivoteta avosylin takaisin. Lapsille riitti myötätuntoa.

Halla-aho: Lapsia ei voida hakea ilman, että naiset lähtevät mukaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Isis-leireillä Syyriassa olevat naiset eivät todennäköisesti ole syyllistyneet mihinkään, mistä heidät voitaisiin Suomen lain mukaan tuomita rangaistukseen. Asiaa tiedotteessa kommentoinut Halla-aho sanoo, että vaikka naiset olisivat syyllistyneet rikoksiin, niitä olisi käytännössä mahdotonta näyttää toteen.

Halla-aho myös sanoo, että leireille ei voida mennä hakemaan lapsia ilman, että naiset lähtevät mukaan.  

Suomi ei maksa paluumatkoja

Ylen leirillä haastattelemat naiset kertoivat haluavansa palata Suomeen, mutta heillä ei ole varaa maksaa salakuljettajille matkakustannuksia. Vaikka laki konsulipalveluista antaa mahdollisuuden auttaa kriisialueille lähteneitä ja sieltä pois haluavia Suomen kansalaisia, tämä tilanne on erilainen, sanoo sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.

– Aikuiset ovat matkustaneet alueelle jo vuosia sitten vapaaehtoisesti ulkoministeriön varoituksista huolimatta, eikä heillä ole akuuttia hätätilannetta. Tässä tilanteessa Suomi ei ole velvollinen maksamaan palaajien matkakustannuksia.

Konsulilakia sovelletaan myös tilapäisesti maassa oleskeleviin.

Mankkisen mukaan viranomaiset ovat seuranneet Suomesta Syyriaan ja Irakiin matkustamista. Tavoitteena on, että rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan.

Sisäministeriön tietojen mukaan Syyrian sota-alueille on lähtenyt kaikkiaan noin 80 suomalaista. Heistä parikymmentä on palannut.

Lue myös:

    Uusimmat