Yle ja IS: Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä – "Tämä oli jossain määrin odotettavissa”"

Ilta-Sanomat
Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä hyökkäyksen siviiliuhreista kertoneen venäjänkielisen artikkelin takia. Kuvituskuva.
Julkaistu 20.04.2022 22:42(Päivitetty 21.04.2022 00:07)

MTV UUTISET - STT

Venäjä on estänyt pääsyn Ilta-Sanomien verkkosivustolle Venäjällä, kertovat Ilta-Sanomat ja Yle. ”Tämä oli jossain määrin odotettavissa”, vastaava päätoimittaja Johanna Lahti kommentoi tapahtunutta.

Roskomsvoboda-kansalaisjärjestön mukaan syynä on Venäjän hyökkäyksen siviiliuhreista kertonut venäjänkielinen artikkeli.

Ilta-Sanomat julkaisee Ukrainan sodasta kertovia artikkeleita myös venäjäksi.

Kyseinen artikkeli on julkaistu suomeksi 10. maaliskuuta ja venäjäksi 14. maaliskuuta. Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin uudelleen tänään.

Ilta-Sanomien verkkosivusto on lueteltu Venäjän liittovaltion viestinnän valvontapalvelu Roskomnazdorin kiellettyjen sivujen rekisterissä. Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti estosta 5. tätä kuuta.

Yle kertoo, että tällä hetkellä sivustolle ei pääse ilman VPN-yhteyttä.

"Haluamme tarjota venäjänkieliselle yleisölle faktatietoa"

– Olemme kääntäneet venäjäksi nimenomaan sellaisia artikkeleita, joissa kerrotaan Ukrainan sodan karusta todellisuudesta, esimerkiksi siviiliuhrien kärsimyksistä, venäläissotilaista Ukrainassa sekä pääkirjoituksia ja näkökulmakirjoituksia, Johanna Lahti kertoo Ilta-Sanomissa.

– Haluamme tarjota venäjänkieliselle yleisölle faktatietoa hyökkäyksestä, jota ei Venäjän virallisista kanavista saa. Kieltopäätös kertoo, että artikkelimme on Venäjällä pantu merkille.

17:26img

Katso myös: Mitä Venäjän mediakoneisto kertoo kansalaisilleen, Maria Pettersson?

Tiedonvälitystä rajoitetaan voimakkaasti

Roskomnadzor on estänyt usean suositun VPN-palvelun toiminnan alueellaan, kertoi uutistoimisto AFP jo viime vuoden syyskuussa. Viranomaisen mukaan palvelut rikkoivat Venäjän lakia sallimalla pääsyn laittomaan sisältöön verkossa.

VPN-palveluiden (virtual private network) käyttäjä voi piilottaa todellisen IP-osoitteensa ja sijaintitietonsa internetissä ja siten kiertää valtiollista sensuuria verkossa.

Venäjä on rajoittanut tiedonvälitystä verkossa yhä voimakkaammin sen jälkeen, kun hyökkäys Ukrainaan alkoi.

Pääsyä monille uutissivustoille ja sosiaalisen median palveluihin on rajoitettu. Venäjä on estänyt pääsyn esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin.

Venäjän viimeisiin riippumattomiin medioihin kuulunut sanomalehti Novaja Gazeta on joutunut keskeyttämään julkaisutoimintansa Venäjällä kokonaan.

Johanna Lahden mukaan asialla ei ole vaikutusta Ilta-Sanomien tekemisiin, vaan se jatkaa juttujen julkaisua venäjäksi.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä