Pitkän matkan juoksijoistaan ylpeässä Keniassa pelätään, että maata uhkaavat samanlaiset syytökset kuin mitkä riepottelevat yleisurheilun dopingskandaalin keskellä olevaa Venäjää.
Maailman antidopingneuvoston Wadan maanantaina julkaisema raportti paljasti, että doping on ollut Venäjän yleisurheilussa systemaattista ja urheilijat ovat parantaneet kilpailukykyään maan urheiluviranomaisten hyväksynnällä. Venäjää uhkaa nyt sulkeminen ulos kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.
Keniassa vaaditaan nyt, että urheilijat, urheiluhallinto sekä maan hallitus tutustuvat tarkasti Wadan raporttiin. Jos dopingia ei pysäytetä, maassa menetetään kokonainen "urheilijasukupolvi".
- Tätä on käytettävä oppimiskokemuksena, jotta saadaan aikaan toimia dopingin havaitsemiseksi, estämiseksi ja sen käytön rankaisemiseksi, Daily Nation -lehti julisti tiistaina.
Kaksinkertainen olympiavoittaja Kip Keino ehti jo ennen raporttia varoittaa, että Wada saattaa "suositella Kenian sulkemista ulos kilpailutoiminnasta neljäksi vuodeksi, mukaan lukien Rion olympialaiset 2016".
- Wadassa ajatellaan, että Kenia lakaisee dopingasioita maton alle, Kenian olympiakomiteaa johtava Keino, 75, sanoi.
The Star -lehti on juoksulegendan kanssa samoilla linjoilla. Lehti muistutti, että kiinalaisrahoin toteutettavaksi suunniteltu antidopingkeskus jäi toteutumatta.
- Yleisurheilujohtajat ovat jättäneet tarttumatta asiaan. On aika, että maa täyttää velvoitteensa ja niin, että se myös huomataan.
"Brändilähettiläät"
Kenian yleisurheiluliitto ei kommentoinut raporttia. Liiton mukaan vain kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF pystyy puhumaan asiasta.
- Jos Kenia olisi mainittu raportissa, meillä olisi oikeus reagoida, liiton puheenjohtaja Jackson Tuwei tiivisti.
Kenia on yleisurheilun suurvalta, sillä se oli Pekingin MM-kisoissa mitalitilaston ykkönen 16 mitalillaan. Niistä seitsemän oli kultaista.
Kenia koki kuitenkin kaksi dopingkäryä Pekingissä, ja aiemmin tänä vuonna maratontähti Rita Jeptoo sai kahden vuoden kilpailukiellon epo-hormonin käytöstä.
- Kenialaisurheilijat ovat maan brändilähettiläitä. Se tarkoittaa, että heillä on vastuu suojella myös sitä, miten maa nähdään ulkomailla, The Nation -lehti totesi.