Yli 90 prosenttia koronaan kuolleista lääkäreistä miehiä – erikoislääkäri Salunen vaatii mieslääkärien työtehtäviin muutosta "huomisesta alkaen"

Yleislääketieteen erikoislääkäri Eetu Salusen mukaan koronavirus näyttäisi muodostavan niin suuren riskin iäkkäämmille mieslääkäreille, että heidän työvuorojärjestelyitään tulisi muuttaa välittömästi. Salunen ja anestesiologian erikoislääkäri Janne Aaltonen kirjoittivat mieslääkäreihin kohdistuvista riskeistä tänään aiemmin Lääkärilehdessä. 

– Minusta näyttää vahvasti siltä, että miessukupuoli on itsenäinen riskitekijä, eikä miesten ylikuolleisuus selity muilla riskitekijöillä, kuten ylipainolla tai tupakoinnilla, Salunen kertoo MTV:lle.

Esimerkiksi Italiassa kuolleista lääkäreistä 96 prosenttia on ollut miehiä. Koko maailmaa koskevassa kiinalaistutkimuksessa havaittiin, että kansainvälisesti kuolleista lääkäreistä 90 prosenttia on miehiä.

Jo aiemmin on raportoitu, että sukupuoli vaikuttaisi siihen, kuinka vaikeana taudin sairastaa. Miehillä vakavat oireet ovat olleet yleisempiä kuin naisilla. Syytä tähän ei vielä tiedetä.

– Jos miessukupuoli on merkittävä riskitekijä vaikean koronaviruksen suhteen, niin yli 55–65-vuotiaiden mieslääkäreiden altistumista koronavirukselle pitää saada vähentymään.

Salunen toivoo tutkijoiden ja Suomen terveysviranomaisten kantaa asiaa mahdollisimman pian. Asia on olennainen myös sen kannalta, aiotaanko eläkkeellä olevia lääkäreitä kutsua töihin, jos pandemia pahenee.

– Niin kauan kuin asia on epäselvä, mielestäni pitäisi vakavasti harkita erityisiä työvuorojärjestelyitä, alkaen vaikka huomisesta. Tämä koskee myös poliiseja ja ensihoitajia, joista 60-vuotiaat ovat lähes yksinomaan miehiä.

Katso yleislääketieteen erikoislääkäri Eetu Salusen haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat