Yli puolet upseereista tuntee työuupumusta, pelkäävät nostaa esiin alansa epäkohtia – kansliapäällikkö ihmeissään: "En tunnista ilmiötä"

12:02img
Kuuntele Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti haastattelu kokonaisuudessaan tästä.
Julkaistu 23.09.2020 08:00
Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Sotilaiden mukaan Puolustusvoimien nykyiset työaikakäytännöt eivät mahdollista kunnollista palautumista työstä. Ongelmasta puhuminen on voinut johtaa upseereiden urakehityksen tyssäämiseen.

Ammattisotilaat ja heidän etujärjestönsä ovat pitkään kampanjoineet Puolustusvoimien työaikalain uudistamiseksi. Epäkohdista puhumisella on ollut hintansa.

MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman tavoittama upseeri uskoo urakehityksensä tyssänneen muutaman vuoden takaisen mediaesiintymisen vuoksi. Hän kertoo joutuneensa tehtäviin, joissa oli viimeksi kymmenisen vuotta sitten.

Myös nyt Asian ytimessä -ohjelmalle puhuneet upseerit suostuivat vain anonyymiin haastatteluun, sillä pelkäsivät mahdollisia seurauksia.

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juusti sanoo hämmentyneensä upseereiden peloista.

– Tämä oli minulle kyllä ihan vieras ajatus, en ole tullut tällaiseen törmänneeksi. En tunnista ilmiötä, Juusti sanoo.

Hän kannustaa sotilaita tuomaan epäkohtia esiin omilla nimillään ja kasvoillaan.

– Totta kai, ei siinä mitään ongelmaa ole. Jos on epäkohtia, ne pitää tuoda esiin ihan reilusti.

Työstä ei ehdi palautua

Sotilaiden mukaan työaikakäytäntöjen vuoksi työstä ei ehdi riittävästi palautua. Ongelma korostuu sotaharjoituksissa tai meripalveluksessa, joissa työputket voivat kestää useita päiviä.

Ammattisotilaat työskentelevät sotaharjoituksissa lähes kellon ympäri, mutta työajaksi merkitään vain kahdeksan tuntia. Työstä maksetaan haittakorvaus, mutta ylimääräisiä vapaita ei kerry.

Toiveena olisi, että työaikamerkintää nostettaisiin harjoitusten osalta esimerkiksi kymmeneen tuntiin päivässä. Puolustusministeriön mukaan ongelmana on raha.

– Olemme laskeneet, että työaikojen merkitseminen kahdeksasta tunnista kymmeneen tuntiin tarkottaisi kokonaisuutena 279:ää uutta virkaa, mikä puolestaan tarkottaisi 20 miljoonaa euroa lisää rahaa vuodessa. Kyllä tämä aika vaikea ratkaisu tällä hetkellä on, kun mietitään, millaisissa taloudellisissa ongelmissa valtio on, Jukka Juusti sanoo.

Uudistuksen hintalapuista on monenkirjavia arvioita. Upseeriliiton mukaan uudistukseen voisi riittää 3,5 miljoonaa euroa.

Pitkä kiista

Puolustusvoimien nykyinen työaikalaki on vuodelta 1970. Laki itsessään on nykyään käytännössä merkityksetön, sillä työajat ja korvaukset on jo vuosia määritetty muilla sopimuksilla ja soveltamismääräyksillä.

Työnantajapuolen mukaan lakiuudistusta ei tarvita, työntekijöiden mukaan tarvitaan. Lain uudistamista on kiirehtinyt myös eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta.

Työnantajat ja työntekijät väittelivät lakimuutosten tarpeellisuudesta valtiovarainministeriön asettamassa työryhmässä viime vuonna. Loppuraportin perusteella yhteistä näkemystä ei löytynyt juuri mistään.

Katso Asian ytimessä -ohjelman juttu aiheesta ja kansliapäällikkö Jukka Juustin haastattelu yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat