Yllätyssuudelma kesken kaiken, jäätävät tarjoilut ja rikotut perinteet – tiesitkö nämä kaikki erikoisuudet prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin kuninkaallista häistä?

10.88888g
/All Over Press
Julkaistu 31.07.2022 14:50
Toimittajan kuva

Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin valtavat kuninkaalliset häät ovat yhä yli 40 vuotta myöhemmin suuri puheenaihe.

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin kuninkaallisia häitä vietettiin 41 vuotta sitten, 29. heinäkuuta vuonna 1981. Kutsuvieraita vihkitilaisuudessa St. Paulin katedraalissa oli noin 3500 ja kansainvälistä televisiolähetystä häistä seurasi noin 750 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. 

Häät olivat aikansa suuri spektaakkeli, joita odotettiin kuin kuuta nousevaa ja jotka ovat pysytelleet puheenaiheena vuosikymmeniä myöhemminkin. Keräsimme kokoon erikoisimmat faktat, jotka tekivät Dianan ja Charlesin häistä historialliset. 

Historiallinen laahus

Dianan häämekko oli yksi kuninkaallisten häiden odotetuimmista sekä tarkimmin varjelluista asioista. Kun Diana viimein saapui isänsä kanssa St. Paulin katedraalin portaille satumaisessa luomuksessaan, huokasi koko maailma ihastuksesta nähtyään mitä prinsessamaisimman luomuksen valtavine puhvihihoineen sekä vaikuttavine laahuksineen. 

Dianan laahuksen mitta on itseasiassa historiallinen, sillä jopa 7,6 metrin pituudellaan mekon laahus on yhä historian pisin kuninkaallisella morsiamella nähty laahus. 

25.C1HX2X

Prinsessa Dianan historiallinen hääpuku oli yksi kuninkaallisten häiden tarkimmin varjelluista salaisuuksista.

Puku itsessään oli suunnittelijapariskunta David ja Elizabeth Emanuelin käsialaa ja mekon syvin tarkoitus oli näyttää Diana todellisena prinsessana. Pari myös piilotti Dianan häämekkoon pienen kultaisen hevosenkengän tuomaan onnea.

Surullista kyllä, Diana ei kuitenkaan ollut onnellinen morsian. Myöhemmin saatiin tietää prinsessan sairastaneen bulimiaa ja hän oli laihtunut rajusti kuukausina ennen häitään. Hääpäivänä mekko täytyikin ommella kutistuneen morsiamen ylle. 

Vaikuttavat tarjoilut

Häiden kutsuvieraille oli tarjolla 27 erilaista hääkakkua. Virallisen hääkakun teki Yhdistyneen kuningaskunnan laivaston kokkikoulun pääleipuri David Avery. Häistä selvinnyt, niin ikään 40 vuotta täyttänyt hedelmäkakun pala aiotaan huutokaupata 11. elokuuta ja se odotetaan myytävän noin 580 euron hintaan. Kakkupala on kääritty muoviin sekä koristeelliseen säilytysrasiaan, jossa se on selvinnyt 40 vuoden ajan. Sitä ei kuitenkaan luonnollisesti missään nimessä suositella syötäväksi. 

Vuonna 2014 Dianan ja Charlesin häiden kakkupala myytiin yli 1000 eurolla. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ei aivan perinteinen morsian

Dianassa oli paljon sellaista, mikä teki hänestä erityisen morsiamen kruununprinssille. Vaikka Dianalla oli aatelisverta, oli hän kuitenkin yli 300 vuoteen ensimmäinen ei-kuninkaallinen, joka meni naimisiin kruununperijän kanssa. 

Diana rikkoi perinteitä myös esimerkiksi siten, että hän poisti sanan "totella" vihkivaloistaan. Sittemmin muut kuninkaalliset morsiamet ovat noudattaneet prinsessan esimerkkiä. 

Yleensä kuninkaallisten morsianten vihkisormukset on kustomoitu kullekin kantajistaan, mutta Diana valitsi sormuksensa valmiista katalogista. Dianan sormus on nykyään prinsessan esikoisen prinssi Williamin vaimolla herttuatar Catherinella.

Lue myös: Prinsessa Diana näpäytti Charlesia häpeilemättä vuonna 1987 – vuosi medialle tiedon, että kruununprinssi aikoo jättää väliin esikoisensa tärkeän päivän

Parvekesuudelmaa ei oltu suunniteltu etukäteen

Hermostuksissaan prinssi Charles unohti tyystin suudella morsiantaan Dianaa parin ollessa St. Paulin katedraalin alttarilla. Paikatakseen erheensä pariskunta jakoi keskenään romanttisen suudelman Buckinghamin palatsin parvekkeella tuhansien ihmisten edessä.

Tämän seurauksena myös muut kuninkaalliset parit ovat suudelleet samaisella parvekkeella: muun muassa prinssi William mentyään naimisiin herttuatar Catherinen kanssa vuonna 2011. Tuolloin rakastunut pariskunta suuteli toisiaan jopa kahdesti kuninkaallisesta hääparista ihastuneen juhlakansan edessä.

10.811931ca

Charlesin ja Dianan oli tarkoitus suudella toisiaan jo alttarilla, mutta Charles unohti asian hermostuksissaan. Prinssi paikkasi virheensä Buckinghamin palatsin parvekkeella.

Dianan ja Charlesin häissä hermostuneisuutta oli ilmassa puolin ja toisin. Diana muun muassa sekoitti Charlesin nimen järjestyksen vihkivaloissaan, kutsuen tätä Charles Philipiksi vaikka hänen koko nimensä on Philip Charles Arthus George. Myös Charles sekoili hieman sanoissaan, mutta virheet olivat tuolloin useimpien mielestä ihastuttavaa hermostuneisuutta. 

Valtavat kulut

Historialliset häät maksoivat myös historiallisen summan, ollen yhä yhdet kuninkaallishistorian kaikkien aikojen kalleimmista häistä. 

Häiden kokonaiskuluarvio liikkuu nykypäivänä noin 115 miljoonan euron kieppeillä. Yksi suurimmista kulueristä meni turvallisuuteen, joka maksoi nykyarviolla noin 1,4 miljoonaa euroa. Yli 5000 poliisia partioi Lontoon kaduilla noin 3 kilometrin mittaisella reitillä, jonka Diana ja Charles ajoivat hevoskärryillä vihkitilaisuuden jälkeen. Useat poliiseista partioivat reitillä siviilivaatteissa. 

Dianan häämekko puolestaan oli vuonna 1981 arvioiden mukaan nykyhintojen mukaisesti noin 407 000 euron arvoinen. 

Lue myös: Vuosisadan satuhäistä on päivälleen 40 vuotta – Dianan ja Charlesin häitä edelsivät kuitenkin jo dramaattisen pahaenteiset merkit

Kuten kuitenkin hyvin tiedetään, ei Dianan ja Charlesin liitto onnistunut tai ollut onnellinen. Sekä Dianan että Charlesin kerrotaan kummankin halunneen perääntyä häistään vielä edeltävänäkin päivänä. Häiden aikaan 36-vuotias Charles oli tahollaan yhä rakastunut nuoruuden tyttöystäväänsä Camilla Parker-Bowlesiin ja 20-vuotias Diana oli tästä surullisen tietoinen. 

Pari sai avioliittonsa aikana kaksi lasta, vuonna 1982 esikoisensa prinssi Williamin ja vuonna 1984 prinssi Harryn. Charles ja Diana erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana menehtyi vuoden 1997 elokuussa auto-onnettomuudessa Pariisissa ollessaan 36-vuotias. 

Lähteet: People, PopSugar, Smithsonian Magazine

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Prinsessa Diana