Abiturientit ovat päässeet tositoimiin uudenlaisessa ylioppilaskokeessa, kun maantiede kirjoitettiin ensimmäisenä aineena täysin sähköisesti.
Kauniaisissa ruotsinkielisessä Gymnasiet Grankulla samskolassa sähköiseen kokeeseen osallistui Emma Björkqvist. Hän kertoo olevansa helpottunut, että koe on ohi.
-Mielestäni oli paljon helpompi kirjoittaa tietokoneella. Siinä pystyi muuttamaan eri osia teksteistä, kun taas paperisessa versiossa olisi oikeastaan pitänyt kirjoittaa kokonainen tehtävä kerralla.
Björkqvist kertoo, että sähköisen kokeen rakenne oli erilainen kuin paperisen yo-kokeen, jossa vastauksiksi kirjoitetaan tyypillisesti kuusi esseetä. Hän pitää uutta mallia monipuolisena.
-Piti esimerkiksi analysoida karttoja ja piirrellä eri juttuja. Kokeessa pystyi myös katsomaan videoita, mikä tietysti oli yksi ero verrattuna paperiseen versioon.
Björkqvistin mukaan lukiossa oli valmistauduttu sähköiseen kokeeseen huolella ja muita lukiokokeita oli tehty samanlaisessa järjestelmässä, jossa yo-koekin suoritettiin.
-Tiesin, mitä kokeessa tapahtuu. Valmistauduin kuitenkin ihan perinteisesti lukemalla kaikki kirjat ja yritin muistaa kaiken mahdollisen.
Sähköinen muoto ei ole tehnyt kokeesta ajallisesti lyhyempää.
-Suurin osa meistä istui sen koko kuusi tuntia salissa, Björkvist sanoo.
Ei suuria ongelmia
Ylioppilastutkintolautakunnassa ollaan tyytyväisiä siihen, että sähköinen koe sujui ilman suurempia ongelmia.
Lautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä kertoo, että kouluilla on ollut jonkin verran pieniä teknisiä ongelmia, mutta kaikki pulmat saatiin ratkaistua.
-Kysymyksiä on tullut vähemmän kuin mitä odotimme, Vähähyyppä sanoo.
Suurin osa kokeista tehtiin tiloissa, joissa oli järjestetty kiinteä verkkoyhteys kokelaiden päätteisiin.
Lahtelainen Lyseon lukio oli ainut, jossa koe tehtiin langattomassa verkossa. Lukion rehtori Tero Matkaniemi kertoo, että koe sujui suunnitelmien mukaan.
- Hyvin on mennyt, ei ollut mitään yllättäviä teknisiä ongelmia.