Yritys ei olisi saanut julkaista työntekijöiden puhelinnumeroita, linjaa apulaistietosuojavaltuutettu

Linja-autoliikennöitsijä julkaisi 300 linja-autonkuljettajan henkilökohtaiset puhelinnumerot yrityksen sisäisessä verkossa.

Linja-autoliikennöitsijä toimi tietosuojasääntelyn vastaisesti jakaessaan työntekijöiden henkilökohtaisia puhelinnumeroita yrityksen intranetissä, katsoo apulaistietosuojavaltuutettu. Asiasta kertoi tietosuojavaltuutetun toimisto keskiviikkona.

Yritys julkaisi 300 linja-autonkuljettajan henkilökohtaiset puhelinnumerot yrityksen sisäisessä verkossa. Numerot näkyivät kaikille yrityksen linja-autonkuljettajille.

Apulaistietosuojavaltuutettu sai asiasta kantelun, jonka mukaan osa kuljettajista on huolissaan salaisen puhelinnumeronsa näkymisestä muille työntekijöille.

Yritys antoi asiasta selvityksiä, joiden mukaan kuljettajien on tärkeää pystyä pitämään yhteyttä toisiinsa töissä. Kuljettajilla on työpuhelimet, joilla voi soittaa vain tiettyihin puhelinnumeroihin, kuten esihenkilölle ja hätänumeroon. Tekstiviestejä niillä ei voi lähettää.

Numeroiden julkaiseminen ei ollut tarpeellista

Henkilökohtaisten puhelinnumeroiden julkaiseminen tarkoittaa henkilötietojen luovuttamista kolmansille osapuolille, apulaistietosuojavaltuutettu kertoo päätöksessään. Luovuttamiselle ei ollut hänen mukaansa lainmukaista perustetta.

Apulaistietosuojavaltuutettu toteaa, että kuljettajien välinen yhteydenpito voidaan järjestää myös työpuhelimella tai muulla vähemmän työntekijän yksityisyyteen puuttuvalla tavalla.

Työntekijöiden henkilökohtaisia puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita tulee käsitellä apulaistietosuojavaltuutetun mukaan lähtökohtaisesti vain, kun työpuhelinnumeroa tai työsähköpostiosoitetta ei ole mahdollista käyttää.

Apulaistietosuojavaltuutettu määräsi yrityksen muuttamaan toimintatapaansa lainmukaiseksi ja antoi sille huomautuksen tietosuojalain vastaisesta toiminnasta. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Asiasta uutisoi aiemmin tietotekniikka-alan julkaisu Tivi.

Lue myös:

    Uusimmat