Yrtit vievät kohti kesää

Yrtit tuovat kesän maun. Kuva: SXC.
Yrtit tuovat kesän maun. Kuva: SXC.
Julkaistu 17.03.2009 09:10(Päivitetty 20.04.2010 14:13)

Tuoreyrtit tuovat ruokaan kesän ja auringonpaisteen. Ruuanlaitto muuttuu tuoreiden yrttien ansiosta mielihyvää tuottavaksi, koska yrteistä saa iloa kaikille aisteille. Etsi itsellesi sopivat makupolut: aloita pienestä ja laajenna makureviiriä vähitellen.

Kasvihuoneviljelyn myötä tuoreita yrttejä on saatavana kautta vuoden. Vaikka tuoreyrttien käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut, kasvupotentiaalia on yhä. Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan 57 prosenttia talouksista ilmoitti ostaneensa viime vuonna vähintään yhden kerran tuoreyrttejä. Loppuosa talouksista ei ostanut tuoreyrttejä kertaakaan.

Maustamisen ohella yrtit hoitavat

Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa.

Rosmariini kruunaa liharuuan. Kuva: SXC.

Rosmariini kruunaa liharuuan. Kuva: SXC.

Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin: sitruunamelissa helpottaa yöunen saantia ja minttu ruuansulatusta. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun.

Tuoreyrteillä makua ruokaan

Tuoreyrttien avulla kokki saa helposti täydellisiä onnistumisen kokemuksia. Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua. Kuin toisilleen luotuja ovat tomaatti ja basilika. Rosmariini soi vahvojen liharuokien ja valkosipulin kanssa.

Salvia antaa pikantin vivahteen. Kuva: SXC.

Salvia antaa pikantin vivahteen. Kuva: SXC.

Ranskalaisten rakastama rakuuna aateloi kastikkeet ja porkkanan. Salvia pärjää parhaiten vaaleiden liharuokien ja timjami juuresten kanssa. Persilja toimii loistavana tukimakuna lähes kaikelle. Ilman tilliä skandinaavinen ruoka ei tule toimeen, ja ruohosipuli saattelee salaatit, kasvis-, kala- ja munaruuat sekä vaaleat kastikkeet.

Persilja. Kuva: SXC.

Persilja. Kuva: SXC.

– Asettele isoon kulhoon tuoreyrttejä ruukkuineen. Anna yrttiasetelman koristaa ja tuoksua, ja korjaa satoa syötäväksi. Viimeistele keitot ja voileivät aromaattisilla yrttien lehdillä ja tarjoa mämmi vaniljavaahdon, appelsiinipalojen ja mintunlehtien ryydittämänä, kuuluvat viestintäpäällikkö Pirjo Toikkasen keväiset terveiset Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Kokeile myös tätä ihastuttavaa yrttitahnareseptiä, joka saa varmasti ruuan maistumaan!

Makutahna

Makutahna. Kuva: Kotimaiset Kasvikset/Sanna Peurakoski.

Makutahna. Kuva: Kotimaiset Kasvikset/Sanna Peurakoski.

1 ruukku persiljaa
1 ruukku oreganoa
1 ruukku basilikaa
1 ruukku rucolaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
puolikas punainen paprika
0,5-1 dl rypsiöljyä
ripaus cayennenpippuria
0,25 tl suolaa
1-2 rkl viinietikkaa

Leikkaa yrtit ruukuista monitoimikoneeseen ja pyöräytä hienoksi. Kaada joukkoon osa öljystä ja pyöräytä koneella.

Hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli mahdollisimman pieneksi. Hienonna paprikanpuolikas. Lisää sipulit ja paprika yrttiseokseen lusikalla sekoittaen. Monitoimikoneella sekoitettuna sipuli muuttuu karvaaksi.

Lisää hiukan öljyä ja mausta cayennenpippurilla, suolalla ja viinietikalla. Sekoita tasaiseksi.

Tarkista maku ja lisää mausteita sekä ohenna tarvittaessa öljyllä. Parhaimmillaan tahna on yön yli vetäydyttyään.

Yrttitahna säilyy lasipurkissa muutamia viikkoja. Kaada tahnan pinnalle aina käytön jälkeen hiukan öljyä, se parantaa säilyvyyttä. Makutahna sopii niin grillatulle lihalle kuin perunoidenkin mausteeksi.

Vinkki: Paprikan voi korvata kurkulla.

Teksti: Kotimaiset kasvikset

Kuvat: Kotimaiset kasvikset ja SXC

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle