Koulujen ollessa kiinni ilmaiseen kouluruokailuun ei ole välttämättä mahdollisuutta. Jotkut kunnat ovat aloittaneet ilmaisten ruokakassien jakamisen etäopiskelevien lasten perheille. Apu on otettu kiitollisena vastaan.
Videolla keskustellaan siitä, miten kouluvuosi hoidetaan tänä vuonna maaliin.
Käytännöt ruokakassien jakamisessa vaihtelevat kunnittain. Kaikissa kunnissa ruokakasseja ei ainakaan toistaiseksi jaeta.
Ruokakassien jako on aloitettu muun muassa Janakkalassa ja Mikkelissä. Sekä Janakkalassa asuva Anu-Riikka Vainio että mikkeliläinen Petra Kortelainen ovat iloisia ja kiitollisia kuntien kädenojennuksesta.
Janakkalassa ruoat tuodaan kotiovelle asti
Anu-Riikka Vainio kertoo ruokakassien saaneen innostuneen vastaanoton Janakkalassa.
– Ihmiset ovat jakaneet Facebookiin kuvia ruokakasseista. Janakkalan ryhmissä ei ole tullut moitteita, vaan kaikki ovat olleet asiasta todella iloisia, Anu-Riikka kertoo.
Anu-Riikan mukaan kunnassa ollaan erityisen kiitollisia siitä, että ruokakasseja jaetaan kaikille. Joissain kunnissa ruokaa jaetaan vain vähävaraisille perheille.
Kasseja jaetaan kahden viikoin välein. Ensimmäinen lähetys saapui viime viikolla, seuraava on tulossa pääsiäisen jälkeen. Ruokakassit toimitetaan automaattisesti kaikille, jotka ovat täyttäneet sitä varten lomakkeen Wilmassa. Janakkalassa ruokakasseja jaetaan kaikille etäopetuksessa oleville esioppilaille, koululaisille ja lukiolaisille.
– Ihmettelin aluksi, miksi kaavakkeessa kysytään osoitetta. Sitten tajusin, että se tarkoittaakin sitä, että lähetykset kuljetetaan kotiovelle asti, Anu-Riikka sanoo.
Taajamissa ruokalähetyksistä vastaa kuljetusyritys. Harvaan asutuille alueille, jollaisessa Anu-Riikka itsekin asuu, vapaaehtoiset tuovat ruoat. Kasseista saa valita seka- tai kasvisruokavalioon soveltuvan vaihtoehdon. Päätaajamissa Turengissa ja Tervakoskella järjestetään vielä lähiopetusta, ja halutessaan sinnekin voisi mennä ruokailemaan.
Tällainen ruokalähetys jaettiin Janakkalassa. Kuva: Anu-Riikka Vainio
Kassien sisältö vaihtelee
Anu-Riikka kertoo ruokakassin sisällön olleen monipuolinen. Ensimmäinen kassi sisälsi muun muassa puuroriisiä, makaronia, perunoita, maitoa, jauhelihaa, tomaattimurskaa, tonnikalaa ja leikkeleitä. Anu-Riikka sanoo kassien sisällön hieman vaihtelevan.
– Siitä tuli yllättävän vähän sanomista. Ihmiset ovat yleensä aika herkkiä sanomaan, että olisivat halunneet jotain tuotetta, jota ei omasta kassista löytynyt, nainen miettii.
Anu-Riikka kertoo työskentelevänsä ravintoalalla, joten hänelle ruokien loihtiminen ei tuottanut ongelmia.
– Moni voi joutua googlettamaan ja miettimään enemmänkin, mitä raaka-aineista saisi tehtyä. Minulle tuli mieleen Kokkisota-ohjelma, hän naurahtaa.
Anu-Riikka on valmistanut muun muassa makkaravuokaa, uunijuureksia ja tonnikala-makaronisalaattia. Hän kertoo Janakkalassa asuvien jakavan Facebookissa kuvia tekemistään aterioista.
– Odotan mielenkiinnolla, mitä seuraavassa lähetyksessä tulee, nainen sanoo.
Anu-Riikka tietää, että myös Janakkalan lähikunnissa jaetaan vastaavia kasseja. Ainakin Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Hausjärvellä saa kouluruokakasseja.
Mikkelissä ruokakassit herättivät kiitollisuutta
Mikkelissä asuva Petra Kortelainen kertoo, että myös hänen asuinkunnassaan ruokakassit ovat otettu vastaan kiitollisuudella.
– Kassien jako on herättänyt ensisijaisesti kiitollisuutta. Kouluruokakassit ovat täällä suunnattu kaikille etäopetuksessa oleville lapsille, Petra kertoo.
Ruokakasseihin ovat oikeutettuja kaikki peruskoulussa opiskelevat lapset. Monet esikoulut kuuluvat Mikkelissä varhaiskasvatuksen piiriin, minkä takia esikoululaisille ei tarjota kasseja.
Ruokaa jaetaan kerran kuukaudessa. Petran mukaan kunta aikoo jakaa toisen ruokakassin toukokuussa. Myös Mikkelissä valittavana on seka- tai kasvisruokavalioon soveltuvat kassit.
– Kassit tilataan Wilman kautta, ja niitä valmistetaan tilattu määrä. Niiden jako tapahtuu koululla, Petra sanoo.
– Jako oli porrastettu monelle tunnille, eikä paikalla ollut jonoa ainakaan silloin, kun itse hain kassit, hän kertoo.
Mikkelissä ruokakassit otettiin ilolla vastaan. Ruokakasseja saa yhden jokaista lasta kohden. Kuvassa kahden lapsen ruoat. Kuva: Petra Kortelainen
Ruokakassin antimista on paljon apua
Petra kertoo ruokakassien sisältävän monipuolisesti hyvin säilyviä, kotona tarpeeseen tulevia ruokia. Kassista löytyi esimerkiksi perunoita, kaurahiutaleita, maitoa, kurkkua ja tomaatteja sekä erilaisia säilykkeitä, kuten hernekeittoa.
Petra kertoo perheen käyttäneen jo paljon kassista saatuja tuotteita. Muun muassa nakkipata-aineksia, perunoita ja porkkanoita on hyödynnetty.
– Nyt kun lapset ovat kotona ja itsekin olen etätöissä, ruokaan menee paljon enemmän rahaa, hän toteaa.
– Ruokakassit olivat todella iloinen yllätys. Meidänkin perheeseen osuu lomautuksia, joten kaikki apu on tervetullutta, Petra sanoo.
LUE MYÖS: Korona sulki koulut: Yli 500 perheen ovelle aiotaan toimittaa viikon ruoat – ”Osalle lapsista kouluruoka voi olla päivän ainoa lämmin ateria”
Lue kaikki lifestyle-artikkelit
Osittainen lähde: Mikkelin kaupunki