Viime aikoina bloggaamani reseptit ovat olleet eri puolilta maailmaa ja samalla linjalla jatketaan. Keväällä syntynyt innostus texmex-ruokaan ehti hiipua mökkikauden alettua. Se oli suuri vääryys, koska meksikolainen ateria sopii kesäfiilikseen täydellisesti. Toisaalta se tuo lämpimiä tuulia myös kylmän keskelle. Senpä takia ei ole ihme, että suomalaiset texmex-sesongit osuvat vappuun ja uuteenvuoteen.
Kaupan purkeista ja valmistortilloista kyhätty texmex-pöytä on kuitenkin halveksuntaa sille oikealle kamalle. Tortillat, salsat ja kastikkeet vääntää itse varsin nopeasti ja maku yhdistettynä fiilikseen kohoaa uusiin sfääreihin.
TAUSTAA. En ollut aiemmin tehnyt kala-tacoja, mikä oli kismittänyt mieltä jo pitkään. Kalatäytteisten tacojen alkuperä juontuu Kalifornian niemimaalle, Meksikon pohjoisosaan, Baja Californian osavaltioon. Siksipä niitä kutsutaankin Baja Fish Tacoiksi.
RAAKA-AINEISTA. Kala valmistetaan uppopaistamalla, pankojauhokuorrutettuna. Kala voi olla periaatteessa mitä tahansa vaalealihaista fisua. Kuha varmasti paras vaihtoehto, mutta viikonloppuna frittaamani hauki toimii myös loistavasti. Puhumattakaan turskasta. Mitä eteen tai onkeen sattuu. Olen ilokseni huomannut pankojauhojen yleistyneen markettien tarjonnassa. Perinteisiä korppujauhoja karkeammista jauhoista saat pintaan herkullisen rapsakan ja kevyemmän oloisen kuoren, joten suosittelen etsimään pankojauhoja käsiiisi. Tavallisilla korppujauhoillakin homma hoituu toki ihan mallikkaasti.
HÖYSTEEKSI tein chilistä majoneesia sekä mangosta ja retiisistä tehtyä salsaa. Väliin sopii laaja kirjo muitakin täytteitä. Kokeile vaikkapa korianterilla vauhditettua cole slaw’ta tai guacamolea (mukana myös toinen mangosalsa-resepti).
VINKKI! Voit oikaista chilimajoneesissa sekoittamalla valmista Sriracha-kastiketta majoneesiin maun mukaan. Teethän silti majoneesin itse. Pikaohjeella siihen menee sekunteja.
Baja Fish Taco (Kalataco)
5-6 tacoa
n. 500 g vaaleaa kalaa fileenä
2 dl vehnäjauhoja
2 dl pankojauhoja (karkeita korppujauhoja)
1-2 kananmunaa, kevyesti vatkattuna
2 rkl vettä
suolaa
mustapippuria
kasviöljyä uppopaistamiseen (auringonkukka, rypsi tai maapähkinä)
korianteria, ruohosipulia ja limeä viimeistelyyn
tortilla-lättyjä (resepti), voit toki käyttää myös kaupan taco-kuoria
Leikkaa kalafilee pari-kolmesenttisiksi soiroiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä kalat vehnäjauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois. Dippaa kalat kananmunaan ja pyöräytä sen jälkeen pankojauhoissa. Kuumenna öljy 180 asteeseen (sokerilämpömittarista on iso apu). Muistathan sulkea liesituulettimen. Friteeraa kalat kullanruskeiksi. Nosta kalat valumaan talouspaperille. Laita tortillan väliin ja lisää höysteet.
Chilinen majoneesi
1 dl majoneesia (resepti, pikaohje)
1 dl ranskankermaa
säilöttyjä chipotle-chilejä adobo-kastikkeessa maun mukaan 1-4 kpl (hyvinvarustetuista ruokakaupoista)
2-3 rkl puristettua sitruunamehua
suolaa
pippuria
Surauta chilit sauvasekoittimella soseeksi. Lisää sekaanloput ainekset ja pyöräytä tasaiseksi. Maista ja mausta.
Mango-retiisisalsa
2 mangoa, pieninä kuutioina
4 retiisiä, pieninä kuutioina
2 limeä
1 punasipuli
1 rkl chilijauhetta
pieni nippu korianteria
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Purista limeistä kaikki mehut ja sisukset irti puristimella. Voit käyttää myös kuoret raastettuna. Sekoita loput ainekset mukaan. Maista ja mausta.