Päätin taas uppoutua syvemmälle katuruoan maailmaan. Maailman jokaisessa kolkassa löytyy mitä mielenkiintoisempia herkkuja kadunkulmissa. Niiden kautta pääsee helpolla tavalla kiinni eri maiden keittiöihin ja saattaa samalla innostua yllätyksellisistä kohteista. On hauskaa tutkia, mitä kaikkia herkkuja löytyykään. Seuraava postaus tulee El Salvadorin katukeittiöistä.
Ceviche ja perulainen keittiö ovat eläneet viime vuodet trendien aallonharjalla. Raikkaat maut ja värit tuovat veden kielelle jo ensi vilkaisulla. Ceviche on Perun kansallisruoka ja katuruokana hämmentävän hienostunut. En tiedä, millaisia annoksia Liman katukojuilla tarjoillaan, mutta kaikki maistamani versiot kelpaavat yhtä lailla shampanjan kuin oluenkin kylkeen. Onneksi juuri saamieni näytepullojen joukosta löytyi Nicolas Feuillattea pientä herkkuhetkeä juhlistamaan.
Perussa on inkojen ajoista lähtien raakakypsytetty kalaa marinoimalla. 1970-luvulla japanilais-perulainen kokki Dario Matsufuji modernisoi tavan lyhentämällä tuntien marinoinnin minuutteihin ja onnistui samalla räjäyttämään kulinaaripankin. Limetillä kypsennetty ruoka kuuluu alkupalojen lemppareihini. Sitä on helppoa muunnella jääkaapin ja sesongin tarjonnan mukaan. Kunhan muistaa käyttää vain merestä kalastettuja kaloja. Suomessa hyviä vaihtoehtoja ovat kuha ja siika. Voit tarjoilla cevichen vaikka kuinka fiinisti aseteltuna tai sitten rennon tyylikkäästi nachon päällä.
VINKKI! Kirjoitin reseptistä klassisemman kalaversion. Laitoin omaan annokseeni myös katkarapuja.
Ceviche
500 g vaaleaa kalaa, esim. kuha tai siika
2,5 dl vastapuristettua limen mehua, n. 5 limeä
1 salottisipuli
2 tuoretta chiliä, oman sietokyvyn mukaan
1 tomaatti
0,5 kurkkua
1 ruukku korianteria
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
Pilko kala pienehköiksi paloiksi. Sekoita kulhossa kalapalat ja limemehu. Laita marinoitumaan jääkaappiin reiluksi puoleksi tunniksi (tai pitempään, jos haluat kalasta kypsempää). Valuta limemehu pois. Hienonna loput ainekset ja sekoita kaikki keskenään. Mausta suolalla. Tarjoile tunnin sisään.