Dipper-patukat saatiin tutkittua: Määräystenvastaisia ainesosia ei löytynyt – Ruokavirasto sai ilmoituksia oudoista oireista
Espanjalaisen valmistajan ja Tullilaboratorion Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja koskevissa tutkimuksissa ei ole ilmennyt määräystenvastaisuuksia. Asiasta tiedottava Ruokavirasto ei katso enää tarpeelliseksi suositella tuotteen myynnin rajoittamista.
Ruokavirasto tiedotti toukokuun lopussa alkaneensa selvittää patukoista tehtyjä ilmoituksia.
Ruokavirastolle tulleiden ilmoitusten mukaan ihmiset ovat saaneet erilaisia oireita, kuten vatsavaivoja, ihottumaa ja päänsärkyä, syötyään Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Viraston tiedotteessa todettiin tuolloin, ettei oireiden syytä tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida toistaiseksi todistaa.
Varotoimenpiteenä Ruokavirasto suositteli maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan kyseisen patukan myynnin toistaiseksi.
Nyt patukoista on saatu tutkittua värin E133 pitoisuus, raskasmetallit, allergioita ja intoleransseja yleisesti aiheuttavia aineita, eli maito, laktoosi, gluteeni, soija sekä bakteerit. Tulokset olivat määräystenmukaisia tutkituilta osin.
Tutkimusten lisäksi Ruokavirasto kartoitti yhteistyössä kuntien kanssa kyselyllä tapauksia, joissa kuluttajat olivat saaneet erilaisia oireita syötyään toffeetankoja. Oireita olivat esimerkiksi vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky, joita useat kymmenet henkilöt ilmoittivat kokeneensa.
Selittävää tekijää koettujen oireiden ja tuotteen välillä ei löydetty. Osa koettuja oireita saaneista henkilöistä oli syönyt hyvin suuria määriä Dipper-tankoja.
Ruokavirasto painottaa, että monipuoliseen, tasapainoiseen ja kohtuulliseen ruokavalioon eivät kuulu makeiset suurina määrinä. Mikäli kokee saavansa elintarvikkeesta haitallisia oireita, on kyseisen tuotteen syömistä syytä välttää. Tarvittaessa tulee kääntyä terveydenhuollon puoleen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"