Juhannus on grillauksen Stanley Cup. Silloin otetaan grillin äärellä miehestä mittaa oluttölkki kourassa grillausvinkeillä nokitellen. Ai ei vai? No grillaatte te kuitenkin omalla tyylillänne, joten muutama ehdotus on hyvä heittää väliin. :)
Keräsin yhteen kasan grillausvinkkejä juhannuksen menusuunnittelua helpottamaan. Mikään ruokalajeista ei ole vaikea, muutama todella helppo. Näistä saa taatusti virikkeitä iisiin fiilistelyyn kuin myös kikkakolmosilla kehuskeluun.
ALKURUOKIA
PARSASTA:
Grillattu parsaParsaa, uppomuna ja pähkinöitä
Valkoinen parsakeittoParsakeitto minttukierteellä ja sipulikierteet
Parsa-sokeriherne-bulgurisalaattiMUUT:
Raparperiglaseerattu porsaankylki mustaherukan lehdiltäGrillatut tomaatti-mozzarella-basilikaleivät
SOOSIT
TzatzikiBBQ-kastike kahdella tapaa
PÄÄRUOAT
Bloody Mary -flank steakPunaviini-yrttimarinoitu ja grillattu flank steak eli naudan kuveViskimarinoitu flank steakBulgogi – nopeasti paistettu korealainen lihaGrillattu entrecote tartar-kastikkeella leivän päälläMaailman helpoin grilliateria karitsanfileestä ja kasviksistaLuomupossunkylkeä ja kolmea kaalia grillistäGrillattu ja paahdettu porsaankylkiGrillikylki BBQ-kastikkeessaTäytetyt ja grillatut porsaankyljyksetKahvilla ja kaakaolla maustettu, grillattu entrecote, sikuri ja sinihomejuustokastikeCajun-maustetut kanan koipinuijat ja ginger ale -kastikeKokonaisena grillattu kala sitruunan ja tillin keraGrillattua cajun-nieriää ja varhaiskaalia
HÖYSTEET
Peperonata-paprikahöystöKorianterilla maustettu cole slaw
JÄLKIRUOKA
Grillattu raparperi tuorejuuston kera
UUTENA RESEPTINÄ jaan juuri nauttimani, oikein mainion, grillatun kana-aterian. Käytin erittäin laadukasta L’uomu Nokan luomubroileria, jota saa yllättävän kohtuuhintaan hyvin varustetuista ruokakaupoista. Kokonaisena ostettuna kilohinta oli 13,90, mikä on toki korkeampi kuin tehotuotetun peruskaman, mutta tipun elinolosuhteet ja maku ovat sitä myöskin. Makueron tavalliseen todellakin maistaa. Tämä ihan ilmaisena mainoksena. Viskilän tilan kukonpoikaan voi laittaa samat kehut.
Grillattu sitruuna-timjamikana
3-4 hlölle
1 kokonainen broileri
3 rkl timjamia, lehdet riivittynä
1,5 sitruunan kuori raastettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Sekoita keskenään oliiviöljy, 2 rkl timjamia, 1 sitruunan raastettu kuori ja valkosipulisilppu. Avaa broileri keskeltä rintapuolelta veitsellä ”perhoseksi” ja levitä tipu auki. Hiero marinadi nahkapuolelle ja anna marinoitua 2 tunnista yön yli jääkaapissa (tai jos pukkaa kylmää säätä niin ulkona linnuilta suojassa).
Lämmitä grilli keskilämmölle. Pyyhi marinadi pinnalta. Mausta broileri molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Grillaa nahkapuoli alaspäin ensin 15 min, kunnes lintu on kauniin kullanruskea ja nahka rapeutunut. Käännä ja grillaa sisäpuoli alaspäin 20 min. Ota broitsu pois grillistä ja kietaise folioon vetäytymään 10 minuutiksi. Leikkaa palasiksi ja ripottele päälle loput timjamista ja sitruunankuoresta. Tarjoile.