Pääsipä se pakkanen paukkumaan tänäkin talvena. Vaikka jouluähkyn jälkeen tekisi mieli keventää ruokavaliota, maistuu talvisäässä silti parhaalta kunnon pataruoka. Keräsin yhteen nipun mieltä ja kroppaa lämmittäviä pataruokia pakkaspäiviä piristämään. Tätä kirjoittaessa on liedellä hautumassa takuuvarma herkku, Guinnessissa hautuva hirvipaisti. Toimii yhtä hyvin naudanpaistilla. Kyllä tarkenee!
10 PATARUOKAA
Välimerellinen kurpitsa-lihapata
Daube Provencal – provencelainen härkäpata
Toinen härkäpata provencelaisittain
Tunisialainen makea lammaspata – Marka hloua
Tomaattinen artisokka-kanapata
Kreikkalainen papupata – Gigantes plaki
Guinness-lihapata
750 g naudan- tai hirvenpaistia
0,5 dl vehnäjauhoja
kasviöljyä
2 sipulia, karkeasti palasteltuna
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
2 rkl tomaattipyreetä
2 isoa porkkanaa tai 3 pienempää
1 tlk Guinnessia 0,44 l (tai muuta stout-olutta)
timjamia (pari tuoretta oksaa tai 2 tl kuivattua)
persiljaa viimeistelyyn
ripaus cayennea
suolaa
mustapippuria
Palastele liha reiluiksi 4-5 cm palasiksi. Suolaa ja pippuroi palat ja ripottele hiukan mukaan cayennea. Pyörittele lihapalat kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna iso paistinpannu. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Ruskista liha osissa kauttaaltaan. Kun liha on paistettu, lorauta pohjalle hiukan olutta ja kaavi mukaan kaikki lihajämät.
Ota iso kattila ja kuumenna se keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Kippaa mukaan sipuli, porkkanat ja tomaattipyree. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja timjami. Kaavi mukaan paistinpannulta lihanesteet. Kippaa mukaan lihapalat ja loput Guinnessista. Kiehauta ja pienennä lämpö miedolle. Peitä kannella ja anna porista 2-3 h, kunnes liha on mureaa. Maista välillä lientä ja lisää suolaa maun mukaan. Ripottele pinnalle persiljasilppua ja tarjoile.