Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

10 + 1 pataa pakkaspäiville

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 06.01.2016 17:13

Pääsipä se pakkanen paukkumaan tänäkin talvena. Vaikka jouluähkyn jälkeen tekisi mieli keventää ruokavaliota, maistuu talvisäässä silti parhaalta kunnon pataruoka. Keräsin yhteen nipun mieltä ja kroppaa lämmittäviä pataruokia pakkaspäiviä piristämään. Tätä kirjoittaessa on liedellä hautumassa takuuvarma herkku, Guinnessissa hautuva hirvipaisti. Toimii yhtä hyvin naudanpaistilla. Kyllä tarkenee! 

10 PATARUOKAA

Välimerellinen kurpitsa-lihapata

Daube Provencal – provencelainen härkäpata

Toinen härkäpata provencelaisittain

Burgundinpata

Tunisialainen makea lammaspata – Marka hloua

Chilinen possu-papupata

Fasaani-palsternakkapata

Tomaattinen artisokka-kanapata

Sitruunainen kanapata

Kreikkalainen papupata – Gigantes plaki 

Guinness-lihapata

750 g naudan- tai hirvenpaistia

0,5 dl vehnäjauhoja

kasviöljyä

2 sipulia, karkeasti palasteltuna

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

2 rkl tomaattipyreetä

2 isoa porkkanaa tai 3 pienempää

1 tlk Guinnessia 0,44 l (tai muuta stout-olutta)

timjamia (pari tuoretta oksaa tai 2 tl kuivattua)

persiljaa viimeistelyyn

ripaus cayennea

suolaa

mustapippuria

Palastele liha reiluiksi 4-5 cm palasiksi. Suolaa ja pippuroi palat ja ripottele hiukan mukaan cayennea. Pyörittele lihapalat kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna iso paistinpannu. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Ruskista liha osissa kauttaaltaan. Kun liha on paistettu, lorauta pohjalle hiukan olutta ja kaavi mukaan kaikki lihajämät.

Ota iso kattila ja kuumenna se keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Kippaa mukaan sipuli, porkkanat ja tomaattipyree. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja timjami. Kaavi mukaan paistinpannulta lihanesteet. Kippaa mukaan lihapalat ja loput Guinnessista. Kiehauta ja pienennä lämpö miedolle.  Peitä kannella ja anna porista 2-3 h, kunnes liha on mureaa. Maista välillä lientä ja lisää suolaa maun mukaan. Ripottele pinnalle persiljasilppua ja tarjoile.