Ketsuppipullo on suomalaiskeittiöiden vakiovaruste, jonka tulee usein ostettua kaupasta valmiina. Mitä jos valmistaisit ketsuppia ensi kerralla itse?
VINKKI! Jos kaipaat ketsuppiin potkua, voi sen joukkoon sekoittaa hieman cayennepippuria.
Etenkin ketsuppien korkea sokeripitoisuus voi saada pakkausselostetta lukevan järkyttymään. Valmistamalla ketsupin itse voi varmistua siitä, mitä se todella sisältää – ja kuinka paljon. Mitt Kök -sivuston ketsuppireseptiin ei kuulu sokeria lainkaan, vaan ketsuppi makeutetaan hunajalla tai siirapilla.
Kotitekoinen ketsuppi
1 kg tomaatteja tai 2 purkkia paseerattua tai murskattua tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl sinappijauhetta
0,5 dl vaaleaa tai punaista viinietikkaa
0,75 dl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
6 neilikkaa
3 mustapippuria
2 laakerinlehteä
Kiehauta vesi kattilassa. Keitä tomaatteja vedessä niin kauan, kunnes niihin tulee halkeamia.
Valuta tomaatit, kuori ne ja hienonna ne karkeaksi hakkeeksi.
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon laakerinlehdet, mustapippuri ja neilikka suodatinpussissa.
Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja anna seoksen kiehua puoli tuntia.
Sekoittele seosta silloin tällöin. Tuoreista tomaateista valmistettu ketsuppi voi valmistua hieman hitaammin. Ota seoksen joukosta pois laakerinlehdet, mustapippuri ja neilikka.
Sekoita ketsuppia niin kauan, että siitä tulee tasaista. Mausta maun mukaan. Jos ketsuppi on liian vetistä, hauduta, kunnes neste on riittävän paksua.
Kaada ketsuppi tiiviin siivilän lävitse.
Kaada ketsuppi steriloituihin pulloihin tai tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa.
Lähde: Mitt Kök