Tuore Kuluttaja-lehden tuotevertailu paljasti kaupan valmiiden pestokastikkeiden sisältävän monia erikoisia ainesosia, jotka eivät perinteisesti kuulu italialaiseen pestoon.
Kuluttaja-lehden vertailussa käytiin läpi 8 suomalaiskaupoista tutun vihreän ja 7 punaisen pestokastikkeen ainesosat. Vertailu paljasti ainoastaan Pirkan vihreän peston sisältävän oikeasti parmesaania. Perinteisesessä italialaisessa, kotitekoisessa pestossa parmesaanijuusto on olennainen raaka-aine.
Itse tehty pesto (lisukkeeksi esimerkiksi pastalle):
50 g tuoretta basilikaa
25 g pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
suolaa ja pippuria
4 rkl oliiviöljyä
40 g raastettua parmesaanijuustoa
Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna basilikanlehdet ja pinjansiemenet. Laita ainekset huhmareeseen, lisää suola ja jauha tasaiseksi tahnaksi., Lisää öljyä vähän kerrallaan. Sekoita joukkoon parmesaanijuusto ja mausta suolalla ja pippurilla. Peston voit valmistaa myös yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.
Vertailu paljasti myös, että Barillan ja K-Menun vihreässä pestossa ei ole lainkaan pinjansiemeniä. Kaikissa pestoissa oliiviöljy on korvattu ainakin osittain sitä halvemmalla auringonkukkaöljyllä.
Punaisessa pestossakin kummallisuuksia
Kuluttaja-lehden mukaan myös punaisen peston tuoteselosteista löytyy kummallisuuksia: perunahiutaleita, porkkanaa, maissitärkkelystä ja tomaattipyreetä. Aitoon punaiseen pestoon käytetään aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiviöljyä. Niitä vertailun tuotteissa oli vain vähän.
Kuluttajan makutestaajien mielestä pestojen oudot raaka-aineet tuntuvat myös kielellä. Italialaisravintoloitsija Gennaro Oliviero ei suostuisi syömään maistelluista vihreistä pestoista yhtäkään.
Testaa myös pesto-mozzarellapasta, katso ohjeet videolta:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Kuluttaja