Kuningatar Elisabetin keittiössä oli yksi ehdoton leipäsääntö: "Pidin huolen, että en koskaan tee sitä virhettä"
Elisabetin entinen kokki paljasti kirjassaan yllättäviä ruokafaktoja edesmenneestä kuningattaresta.
Syyskuun 8. päivä menehtynyt kuningatar Elisabet saatetaan viimeiselle matkalleen maanantaina 19. syyskuuta. MTV Uutiset seuraa hautajaisia kaikissa uutisohjelmissaan.
Katso video: Elisabet eli pitkän ja mielenkiintoisen elämän. Katso kooste! Juttu jatkuu videon alla.
MTV Uutisten sivuilla on syyskuussa kerrattu kuningattaren elämää. Elisabet muistetaan yllättävistäkin asioista, kuten rakkaudestaan autoihin ja autoiluun. Tiesitkö, että kuningatar ehti työskennellä myös mekaanikkona?
Monia kiinnostaa myös 96 vuoden kunnioitettavaan ikään yltäneen Elisabetin ruokavalio. Kerroimme aiemmin, millaisen drinkin kuningatar nautti tiettävästi päivittäin.
Elisabetin entinen kokki Darren McGrady jakoi sen sijaan mielenkiintoisia faktoja kuningattaren ruokatavoista vuonna 2007 ilmestyneessä "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" -kirjassaan. McGrady ehti työskennellä yhteensä 15 vuotta hovin kokkina sekä Elisabetille että prinsessa Dianalle, kertoo Insider-sivusto.
Iltapäiväteen skonssit päätyivät kuningattaren koirille
Perienglantilaiseen tapaan kuningattarelle tarjoiltiin päivittäin skonsseja iltapäiväteen yhteydessä Buckinghamin palatsissa. McGradyn mukaan Elisabet vaati niitä tarjolle päivittäin, mutta ei todellisuudessa edes itse niistä välittänyt, eikä koskaan syönyt tarjottuja skonsseja
– Sen sijaan iltapäiväteen päätteeksi kuningatar otti ja murensi skonssit lattialle syöttääkseen ne corgeilleen. Vaikutti siltä, että koirat pitivät niistä, McGrady kertoo kirjassaan.
Ehdoton leipäsääntö: Kerrosvoileivät eivät saaneet olla "arkun muotoisia"
McGrady muistelee kysyneensä hovin kokkikollegaltaan aikoinaan, miksi iltapäiväteen kerrosleivistä tuli trimmata kulmat pois.
Tälle erikoiselle tavalle oli looginen selitys:
– Minulle sanottiin, että leipiä ei saa koskaan leikata neliön tai suorakulmion muotoon. Ne muistuttaisivat liikaa arkkua ja se tarkoittaisi, että haluamme kuningattarelle pahaa. Pidin huolen, että en koskaan tee sitä virhettä.
40 päivän vuosittainen suklaapaasto
Elisabet tunnettiin myös suklaan rakastajana, mutta joka vuosi kuningatar luopui lempiherkustaan paaston ajaksi. Kun pääsiäinen sitten koitti, oli jälleen aika herkutella.
– Pääsiäissunnuntaina kokit ylittivät itsensä ja hyvittivät 40 päivän paaston kaikenlaisilla suklaaherkuilla. Oli suklaakakkuja ja erilaisia suklaamunia.
McGradyn mukaan suklaaherkkuja tarjoiltiin sitten usean päivän ajan, kunnes ne lopulta päätyivät henkilökunnan syötäviksi.
Kuningatar oli tarkka satokausista
Elisabet rakasti hevosia ja erityisesti Royal Ascot -hevoskilpailua. Hovin kokeille kyseinen kisa tarkoitti kesäkauden avajaisia.
– Nyt saatoimme käyttää mansikoita, kirsikoita ja muita ihania kesähedelmiä ja -marjoja.
Kuningatar oli tarkka siitä, että tarjolla sai olla vain sesongin raaka-aineita.
– Mansikoita saattoi olla tarjolla kesäisin joka päivä – mutta auta armias, jos joku kokeista laittoi niitä ruokalistalle tammikuussa.
Corgit paljastivat, milloin kuningatar on valmis lounaalle
Kun Elisabet vietti aikaa Sandringhamin kartanolla, hovin kokit tiesivät aina milloin odottaa kuningatarta lounaalle.
– Ruokasali oli aivan keittiön vieressä. Tiesimme, milloin kuningatar on tulossa lounaalle, koska keittiön ovi oli auki ja koiralauma pelmahti paikalle.
McGardyn mukaan lauma corgeja asetti omat haasteensa keittiössä työskentelylle. Koirat hamusivat syötävää ja henkilökunnan piti samalla hoitaa työnsä.
– Koiria ei voinut myöskään työntää pois, sillä kuningatar olisi kuullut ulvahdukset viereiseen huoneeseen ja tiennyt, mistä on kyse.
Lue myös: Elisabet II muistetaan autoilevana monarkkina, mutta tiesitkö, ettei hänellä ollut edes ajokorttia?
Mikä mahtoi olla kuningatar Elisabetin suosikkidrinkki? Minkälaisen juomasekoituksen Margaret Thatcher teki korkkarit riisuttuaan? Mistä nuoruuden suosikista Bill Clinton ei vaan ole saanut tarpeekseen? Katso videolta maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten suosikkijuomat.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku