Massatuotetun ja aidon siiderin todellinen ero – "Kuluttajillakin on oikeus tietää"

Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä? 1:13 Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä?
KATSO VIDEO: Petri Halmetoja on suomen ensimmäinen pommelier. Mitä se tarkoittaa?

Siidereitä on moneen lähtöön ja niiden markkinointi melko sekavaa. Sillä, onko juoma valmistettu mehutiivisteestä vai tuorepuristetusta mehusta, on kuitenkin iso ero juoman maussa ja laadussa.

Kaupan siiderihyllyn edessä seistessä voi olla hankala hahmottaa, mistä ja miten juomat on valmistettu. 

Suuri osa valikoimasta on niin sanottuja "bulkkisiidereitä" ja pieni osa taas aitoja siidereitä.

Juomat eroavat toisistaan niin raaka-aineidensa, valmistustapansa kuin makunsa puolesta.

Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja kertoo, mistä on kyse, kun puhutaan aidoista siidereistä.

Halmetoja on myös suomen ensimmäinen pommelier. Katso yllä olevalta videolta, mitä nimike tarkoittaa.

Tiivisteestä vai tuorepuristetusta mehusta?

Oleellisin ero aidon ja prosessoidumman siiderin välillä on se, että aito siideri valmistetaan tuorepuristetusta omenan mehusta ja massatuotettu siideri taas usein Keski-Euroopasta tai Kiinasta tuodusta omenamehutiivisteestä, joka on käytännössä kuin siirappia.

Tiivistettä jatketaan vedellä ja lopputulos laitetaan käymisastioihin. Näihin juomiin saatetaan lisätä myös erilaisia makuja ja värejä.

Aidossa siiderissä ei käytetä muuta kuin tuorepuristettua omenamehua, vähän niin kuin viini valmistetaan vain viinirypäleistä.

– Eivät kotimaiset pienpanimotkaan osta kontillista mallassiirappia, jatka vedellä ja laita käymään. Omenassa se on ollut vaan paljon hyväksyttävämpää ja kuluttajat eivät ole oikeastaan välittäneet siitä. Tämä on johtanut tilanteeseen, että meillä on markkinoilla hirveästi siideriä, joka ei teknisesti ottaen edes ole siideriä, Halmetoja toteaa.

Miten eri tavalla valmistettujen siidereiden maku eroaa?

Aidossa siiderissä juuri omena on keskiössä ja Halmetojan mukaan siiderintekijät fiilistelevät valmistustekniikoiden sijaan sitä, mistä lajikkeesta siideri on valmistettu.

– Ei perus bulkkisiiderissä ole mitään tietoa, mistä lajikkeesta [tiiviste on tehty], se on erilaisia sekoituksia. Vähän sama, kun kysyisit, mistä viini on tehty – "no viinirypäleestä", Halmetoja selittää.

Makupuolella olennaisin ero näkyy Halmetojan mukaan siinä, että aidossa suomalaisessa omenasiiderissä oikeasti maistuu suomalainen omena. Tiivisteestä tehdyt siiderit taas maistuvat melko geneerisiltä ja samankaltaisilta, joita voi toki muunnella erilaisilla mauilla. 

Aidon siiderin tuottajilla juoman tuotanto painottuu myös selkeästi sesonkeihin ja sadonkorjuuseen.

Jos siideriä valmistaa tiivisteestä, ajankohdalla ei ole niin väliä.

Aidon siiderin sertifikaatti

Suomessa on käytössä Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran myöntämä sertifikaatti aidolle siiderille. 

– Kuluttajillakin on oikeus tietää, Halmetoja toteaa.

Sertifikaatti onkin yksi tapa selkeyttää laatueroja siideripaljoudessa, juomia kun voi muutoin markkinoida melko vapaasti.

Suomessa toimii tällä hetkellä kymmenkunta siiderintekijää kun 10 vuotta sitten toimijoita oli vain yksi. Ala on Halmetojan mukaan menossa myös koko ajan eteenpäin.

Katso myös: Miksi siiderissä on pohjasakkaa?

Miksi siiderissä on pohjasakkaa? 0:59
Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja selittää, mitä pohjasakka kertoo siideristä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.