Mistä tietää, että osteri on varmasti tuore? Poimi vinkit onnistuneeseen osterielämykseen

osteri tarjoilu
Keittiömestari nauttii osterit mieluiten sellaisenaan. Shutterstock

Trendikkäiden ostereiden tarjoilu on helpompaa kuin moni ehkä kuvittelee.

Ostereiden avaamisen hallitsevan maailmanmestarin Anti Lepikin mukaan osteri on siitä erinomainen raaka-aine, että sen kanssa voi yhdistellä lähes mitä vain – sekä tarjoilla niin tuoreena kuin kypsennettynä.

Osteria kypsennettäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana kypsyysasteen kanssa, sillä liika kypsennys saa osterin maistumaan helposti simpukalta. Ja tämä on asia, jota ei missään nimessä haluta. 

– Osterin väri saa olla rosee, vaalea ja kaikkea siltä väliltä, myös vihreä ja sininen, Lepik neuvoo.

Valitse ensin osteri, sitten vasta täyte

Ostereita valmistettaessa Lepik muistuttaa aina pitämään mielessä pääraaka-aineen maun, ja valitsemaan täytteen sen mukaan. Jos haluat panostaa täytteisiin, Lepik suosittelee vallitsemaan villiosterin, joka kestää vahvatkin maut.

Osteri pysyy vedestä nostamisen jälkeen elossa noin kaksi viikkoa, jos se säilytetään oikein. Osteri säilyy parhaiten 2–6 asteessa kosteaan paperiin tai merilevään käärittynä. 

– Villiosterin kanssa voi vapaasti laittaa vaikka pinaattia ja choritzomakkaraa, mutta jos näitä laitetaan miedon makuisen kasvatetun osterin päälle, makkara peittää osterin maun. Ensin pitää aina maistaa osteria ja sitten vasta päättää, mitä sen kanssa tarjoillaan, Lepik neuvoo.

Osterit taipuvat Lepikin mukaan hyvin myös grilliin parmesaanijuuston kanssa kypsennettäväksi, samoin kuin tempurakastikkeeseen kanssa friteerattavaksi. Lepikin mukaan ostereita kannattaa kokeilla kypsentää myös uunissa esimerkiksi herkkusienten, voin ja hapokkuutta ja terävyyttä antavan kimschin kanssa. Lukuisista eri vaihtoehdoista huolimatta osterit ovat miehen mukaan parhaimmillaan kuitenkin sellaisenaan tarjoiltuna. 

Ostereitakaan ei kannata syödä liikaa

Jos tuoreus on ostereiden kanssa tärkeä asia, niin miten tuoreen osterin sitten oikein tunnistaa?

– Jos osteria avattaessa osteri tuoksuu merivedeltä tai merilevältä, se on tuore. Jos tuoksu on kuin suolasilli, osteri on kuollut, Lepik neuvoo.

Joskus  tuoksuero voi olla hyvinkin pieni, eikä pelkkä hajuaisti näin ollen aina kerro sitä, onko osteri kunnossa vai ei. Toinen varma keino osterin tuoreuden selvittämiseksi on vesi. Jos osterin sisällä ei ole vettä, osteri on kuollut. Vettä täynnä oleva osteri on puolestaan syömäkelpoinen.

Mietityttääkö osterin avaaminen? Katso videolta Anti Lepikin vinkit.


Lepikin mukaan yksi tarjoiluun liittyvä virhe voi saada ihmiset virheellisesti ajattelemaan, että osterit ovat olleet pilalla, vaikka tuotteissa ei todellisuudessa olisikaan ollut mitään vikaa.

– Jos et ole tottunut ostereihin ja syöt yhtäkkiä niitä kerralla paljon, saat kerralla niin paljon mineraaleja, että ne voivat tämän vuoksi tulla ulos. Sitten ajatellaan virheellisesti, että osteri oli pilalla. Tämä on asia, joka tulisikin aina muistaa. 

Mies suositteleekin syömään ostereita 4–5 kappaletta kerralla ja pitämään tämän jälkeen kymmenisen minuuttia taukoa ennen uutta tarjoilukierrosta.

Nuoret ja mineraaliset viinit toimivat aina

Jos ostereiden kanssa voi tarjoilla lähes mitä tahansa, myös hyvin moni juoma taipuu tämän raaka-aineen kumppaniksi.

Ostereita myydään eri kokoluokissa 60 grammasta aina 150 grammaan saakka. 

– Klassinen yhdistelmä on tarjota ostereita chablis-viinien kanssa, mutta tärkeintä on katsoa, että sen kanssa tarjotaan nuorta ja mineraalista viiniä.

Muita hyviä juomavaihtoehtoja ovat Lepikin mukaan shamppanja blanc de blancs tai kuiva ja hapokas siideri. Oluen ystävien kannattaa kokeilla juomapariksi vehnäolutta tai hieman yllätävämpää vaihtoehtoa; Guinnessia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat