Mitä eroa on oikeasti voi- ja leivinpaperilla, ja voiko ne korvata foliolla?
Näissä tilanteissa folio, leivinpaperi sekä voi- ja vahapaperi ovat parhaimmillaan.
Jokainen varmastikin erottaa leivinpaperin ja alumiinifolion toisistaan, mutta tiedätkö, missä tilanteissa niitä kuuluisi käyttää? Missä tilanteessa kannattaisi sitten turvautua voi- tai vahapaperiin?
Valitsemalla "väärin", koko annos voi mennä pilalle.
Leivinpaperi
Leivinpaperi on monikäyttöisyytensä ansiosta runsaasti käytössä. Leivinpaperi on tuoksuton, tarttumaton ja lämmön sekä kosteuden kestävä.
Yleisin tapa hyödyntää leivinpaperia on sen levittäminen uunipellille, estämään ruoan tai leipomusten tarttuminen peltiin. Vaikka leivinpaperi onkin juuri tässä tarkoituksessa äärimmäisen näppärä, se ei kuitenkaan kestä kaikkein kovimpia lämpötiloja.
Normaalisti leivinpaperi kestää noin 250 asteen lämpötilaa, mutta korkein suositeltu lämpötila kannattaa tarkistaa leivinpaperipakkauksesta. Leivinpaperin käyttö kuumemmissa lämpötiloissa voi johtaa siihen, että se syttyy tuleen uunissa.
Mikä sitten olisi paras korvike leivinpaperille, jos se on vaikkapa juuri päässyt loppumaan? Paistamisessa voi turvautua hätätilanteessa folioon, kunhan sen pinnan voitelee esimerkiksi öljyllä, ettei ruoka tartu siihen kiinni.
Folio
Kestävällä alumiinifoliolla on yleensä sekä kiiltävä, että matta pinta. Huolimatta yleisestä uskomuksesta, sillä ei ole varsinaisesti väliä, kumpi puoli on kosketuksissa ruokaan, sillä kiiltävyys johtuu puhtaasti alumiinifolion valmistustavasta, eikä sillä ole vaikutusta pinnan muihin ominaisuuksiin.
Folio tulee yleensä tarpeeseen valmistettaessa ruokaa erittäin korkeissa lämpötiloissa, kuten grillatessa tai paistaessa. Käytännössä kaikki sellaiset reseptit, joissa vaaditaan kovempaa lämpötilaa kuin leivinpaperi kestää, voi turvautua folioon.
Folio myös estää ruokien nesteitä karkaamasta valmistuksen aikana, mikä pitää ruoan mehukkaampana. Niksi on erityisen käytännöllinen esimerkiksi kasviksia, kalaa, lihaa tai perunanyyttejä valmistaessa. Tällöinkin folion ja ruoan väliin voi leikata sopivan kokoisen palan leivinpaperia, mikä estää ruokaa ottamasta kiinni folioon.
Foliolla voi myös suojata ruokien pintoja palamiselta. Jos valmistat esimerkiksi jotain laatikkoruokaa uunissa ja pinta näyttää jo sopivan ruskistuneelta, mutta ruoka saisi muutoin vielä tovin olla uunissa, voit suojata vuoan foliolla, jolloin pinta ei pääse kärvähtämään.
Muista kuitenkin, ettei foliota kannata ikinä laittaa mikroon, sillä se kuumenee nopeasti ja voi alkaa kipinöidä ja sytyttää tulipalon.
Lue myös: Älä koskaan tee näin alumiinifoliolle
Vahapaperi
Vahapaperi on 1950-luvulta tuttu keittiötarvike, jota on aiemmin käytetty erityisesti eväiden käärimiseen, kerrotaan valmistajan nettisivuilla.
Vahapaperia kannattaa kokeilla kylmäsäilytyksen lisäksi esimerkiksi kalan graavaukseen ja juustojen säilytykseen. Tarttumattoman pintansa se toimii hyvin myös leivonnan apuna suojaten pöytäpintoja, mutta ruoan kypsentämiseen vahapaperi ei sovellu.
Voipaperi
Mitä eroa on sitten leivinpaperilla ja voipaperilla? Leipomisen kannalta voi- ja leivinpaperin käytöllä ei ole suurta eroa: kumpikin tekee tehtävänsä eli estää ruoan jämähtämisen kiinni uunipeltiin tai vuokaan.
Voipaperi ei kuitenkaan kestä kuumuutta yhtä hyvin kuin leivinpaperi ja saattaa helposti tummua uunissa.
Voipaperin etu piilee edullisuudessa ja sitä voikin hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden säilytyksessä tai omatekoisten makeisten pakkaamisessa. Myös kakkuja paistaessa vuoan pohjalle voi sujauttaa voipaperia, sillä vuoka hieman suojaa paperia lämmöltä.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2021.
Lähde: Huffpost
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras