Miten paistat joulukinkun? Yksi tapa on nyt asiantuntijan mukaan "kuuminta hottia"
Joulukinkun hinta on noussut viime vuodesta parhaimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Kinkku kuuluu silti edelleen suomalaisten joulupöytään – valmistustavoissa saatetaan sen sijaan käyttää tänä jouluna luovuutta.
Sekä S-ryhmä että Kesko kertovat joulukinkkujen hintojen nousseen viime vuodesta. K-ryhmän kaupoissa voidaan puhua noin 20 prosentin noususta. S-ryhmästä puolestaan kerrotaan MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle, että kypsien joulukinkkujen ostohinnat ovat kallistuneet ”jopa kymmeniä prosentteja”.
Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan tänä vuonna joulukinkkua aikoo syödä 73 prosenttia vastaajista. 20 prosenttia vastaajista ei aio syödä kinkkua ja vajaa kymmenen prosenttia vielä empii kantaansa. Heistä, jotka aikovat ostaa kinkun, 90 prosenttia aikoo ostaa sen kotimaisena.
Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela sanoo, ettei kallistunut hinta ole vaikuttanut ihmisten haluun syödä joulukinkkua. Asiaa on kysytty kuluttajilta sekä tänä että viime vuonna.
– Vastaajista kolme prosenttia enemmän aikoo syödä kinkkua tänä vuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan tutkimukseen, Hannuksela sanoo.
Yksi kinkunpaistotapa nyt "kuuminta hottia"
Perinteisesti joulukinkku paistetaan kotiuunissa, mutta se ei suinkaan ole ainut tapa joulupöydän kunkun valmistamiseen. Lihakeskusliiton Mari Hannukselan mukaan viime vuosina trendiksi on noussut esimerkiksi kinkun paistaminen pallogrillissä
– Tänä vuonna isänpäiväkinkku tehtiin sous vide -kypsennyksessä, vesihauteessa, ja kuorrutettiin uunissa.
Tänä jouluna suomalaisia saattaa huolettaa jouluruokia valmistettaessa korkea sähkön hinta. HKScanin tekemien tuoreiden laskelmien mukaan kinkun paistamista uunissa ei kuitenkaan kannata kavahtaa. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kWh. Jos sähkön hinta on 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron.
Jos kuitenkin haluaa kokeilla sähköäsäästävää valmistustapaa, vinkkaa Hannuksela yhden metodin, joka on tällä hetkellä "kuuminta hottia".
– Vaikka säästö ei ole kuin ehkä euron, niin se kuitenkin sitä aattoaamuyön sähköpiikkiä osaltaan auttaa torppaamaan.
Mikä kinkunpaistamistapa on nyt asiantuntijan mukaan "kuuminta hottia"? Katso kinkkuvinkit videoklipiltä jutun yltä!
Katso myös toinen video: Sikatilojen ahdinko syvenee – moni pohtii jo lopettamista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"