Balsamico on monille tuttu salaatinkastike. Kaupassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä monet balsamicot ovat lähinnä värjättyä viinietikkaa.
Balsamicoa kutsutaan virheellisesti balsamiviinietikaksi, vaikka tällä tuotteella ei ole mitään tekemistä etikan kanssa. Ne eroavat toisistaan niin raaka-aineiden kuin valmistusprosessinkin suhteen.
Maku syntyy tynnyreissä
Aito balsamico valmistetaan tuoreena puristetuista Lambrusco- tai Sangiovese-viinirypäleistä. Viinietikka valmistetaan puolestaan käyttämällä viiniä, kunnes se happamoituu.
Balsamico valmistetaan aina keitetyistä rypäleistä. Rypälemehua keitetään noin vuorokauden ajan, jonka aikana neste haihtuu puoleen, ja rypäleiden luontainen hiiva aloittaa käymisprosessin. Balsamicon valmistustapa muistuttaa portviinien valmistustapaa.
Kypsytys tapahtuu puutynnyreissä, joiden laatua vaihdellaan säännöllisin väliajoin. Joka vuosi balsamico siirretään uuteen pienempään, eri puulajia olevaan tynnyriin. Eri puulajit antavat balsamicolle sen ainutlaatuisen maun. Kypsytyksen aikana balsamico tiivistyy vähintään puoleen.
Aito balsamico valmistetaan Modenassa
Aitoa balsamicoa valmistetaan Italian Modenassa. Euroopan Unioni myönsi vuonna 2000 tuotteelle suojatun alkuperänimityksen.
Modenalaista balsamicoa kypsytetään vähintään 10 vuotta. Jokaisen pullotettavan tuotteen maistelee arvostettu viisihenkinen tuomaristo, joka hyväksyy tuotteen laadun.
Niin sanottuja tavallisia, missä päin maailmaa tahansa valmistettuja balsamicoja kypsytetään kahdesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Yli kolme vuotta kypsytettyjä balsamicoja voidaan kutsua ikääntyneiksi.
Aidon balsamicon tunnistaa mausta
Aidon balsamicon tunnistaa parhaiten mausta. Monet kaupassa balsamiviinietikka-nimikkeellä myytävät tuotteet ovat hyvin etikkapitoisia, ja siksi maultaan happamia. Balsamicon tulisi olla maultaan ennemminkin täyteläinen kuin hapan. Mausta tulisi erottua lisäksi marjaisia aromeja.
Suurin osa balsamicona myytävistä tuotteista koostuu lähinnä tavallisesta viinietikasta, johon on lisätty rypälemehua tai jopa väriainetta. Toisin kuin aidot balsamicot, kaikki kaupan tuotteet eivät aina ole gluteenittomia.
Se, mikä parhaiten erottaa aidon balsamicon väärennöksestä, on hinta. Parhaimpien balsamicojen litrahinta saattaa kivuta moneen sataan euroon.
Lähteet: Huffingtonpost, Versatilevinegar